Of het nou gaat over de aanschaf van een nieuwe telefoon of fiets, de keuze van je dagelijkse boodschappen of het boeken van een vakantie: iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ben jij van de lijstjes of meer van de impulsaankopen? Onderzoek je het aanbod of volg je blind het advies van één persoon?

Tijdens en na je revalidatie gaat er een nieuwe wereld aan producten en diensten voor je open. Je bent aangewezen op leveranciers en adviseurs van organisaties die je voorheen niet kende. Zij beslissen ineens mee over wat je wel of niet mag aanschaffen, afhankelijk van de regelgeving binnen jouw gemeente. Je komt erachter dat je in meer of mindere mate afhankelijk bent geworden van deze nieuwe experts, adviseurs en verkopers. En een aankoop maakt ineens het verschil tussen wel of niet meedoen in de maatschappij.

"Vertrekpunt is dat jij de eigenaar van de situatie bent"

Advies

Tijdens je revalidatie helpen betrokken professionals je op weg in dit nieuwe landschap. Je bent een nieuwe, misschien wel levenslange klant en dat maakt je heel interessant voor een groot aantal partijen. En zij doen er alles aan om tijdens je revalidatie, wanneer je veel belangrijke keuzes maakt, zichtbaar te zijn. Want wanneer iemand eenmaal klant is, is de kans klein dat hij of zij snel overstapt naar een concurrent. Veel mensen varen blind op het advies dat ze tijdens de revalidatie hebben gekregen. Ook al komen er betere of goedkopere producten op de markt.

Instrumentmaker kiezen

“Mijn eerste prothese heb ik een paar jaar gehad,” zegt Wim Jans. “Veel mensen weten dat niet, maar je bent vrij om je eigen instrumentmaker te kiezen. Daar kwam ik achter omdat ik geen klik met mijn prothesemaker had. Als ik nieuwe stompkousen nodig had, kreeg ik te horen wat die dingen wel niet kosten. En dat ik maar recht had op drie kousen per jaar. Ik ging steeds slechter lopen, omdat mijn been dunner werd en dus mijn prothese steeds minder goed paste. Niemand had me daarvoor gewaarschuwd. Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere orthopedisch instrumentmaker. Via via vond ik een goede, die veel betere service levert. Daar kon ik binnen een week terecht.”

Revalidoen

Dit verhaal is een ingekort en herschreven hoofdstuk uit het boek ‘Revalidoen’ van Inge Vuijk. Zij is een van de grondleggers van het gedachtegoed Revalideren is Leren, oprichter van de stichting met diezelfde naam en van Rehab Academy. Eerder schreef ze ‘Impact’ en ‘Revalideren is leren’. Kritisch consumeren is een van de thema’s waar het boek op inzoomt.

Je kunt Revalidoen bestellen via Rehab Academy.

Revalidoen (© Rehab Academy)

 

Eigenaarschap

Het voorbeeld van Wim bewijst dat je verder komt als je goed weet wat je nodig hebt en wat er te koop is. Vertrekpunt is dat jij de eigenaar van de situatie bent en blijft. Jij kent jezelf het beste en weet wat je belangrijk vindt. Alleen als je goed voorbereid een voorziening of hulpmiddel aanvraagt, gaan de dingen zoals jij wil.
Je hoeft het natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Kun of wil je het niet alleen doen, verzamel dan mensen om je heen die je vertrouwt en die met je mee willen denken en doen. Zij kunnen met of namens jou de dingen regelen die je nodig hebt. Maar je moet naar die mensen op zoek. Loslaten en het aan anderen overlaten is geen optie als je optimaal wilt meedoen.

Speelbal

Financiering is een hoofdstuk apart. Door de versnippering van alle financiële potjes gebeurt het nogal eens dat instanties naar elkaar verwijzen en niemand over de brug komt. Als je niet oppast, word je zo een speelbal in het speelveld waar anderen de spelregels bepalen. En dat terwijl het over jouw leven, jouw bewegingsvrijheid, jouw onafhankelijkheid en jouw levensgeluk gaat.

Neem initiatief

Wees daarom een kritisch consument. Dat betekent dat je zelf expert wordt in de wereld van aanbod, leveranciers en instanties. Door initiatief te nemen en actief mee te denken over oplossingen kun je veel bereiken. Al vraagt dit vaak een lange adem. Maar alleen als je zelf de touwtjes in handen neemt, kun je je leven uiteindelijk zo inrichten als je zelf wilt. Niemand anders gaat dat voor je doen.

Altijd op de hoogte blijven?