De 39-jarige Regina woonde ruim dertig jaar in een woonvorm. "Als kind was de structuur van een woonvorm prima. Maar toen ik ouder werd, wilde de leiding nog steeds elk moment van de dag weten waar ik was. Ik werd geleefd, en dat ging me steeds meer benauwen. Toen ik begin dertig was, hoorde ik over Fokus. Er volgde een gesprek, en ik kreeg een waslijst mee van dingen die ik zelf zou moeten regelen. Dingen die ze je in een woonvorm niet leren, in elk geval in mijn tijd niet."

RvHfoto_2022-11-12-SM-De-Woning-van...-Regina-Kruisheer_3809 Foto: Richard van Herwaarden.

Zes jaar lang volgde Regina trainingen. “Ik had bijvoorbeeld nooit geleerd om zelf mijn dag in te delen. Dus hoe laat moet je opstaan en een taxi bestellen als je om tien uur in het ziekenhuis moet zijn? De woonvorm was niet blij met de stappen die ik zette, maar ik groeide enorm. Tweeënhalf jaar geleden ben ik verhuisd naar hier. Dat was enorm spannend, maar het is enorm meegevallen. En de ADL-assistenten stonden versteld van wat ik allemaal zelf doe.”

Aan de muren van haar appartement hangen prachtige zelfgemaakte dierenfoto’s. “Ik ben gek op wilde dieren en op fotograferen. Ik kijk de kunst af van natuurfotografen op Instagram, en geef er mijn eigen draai aan.” Regina gaat vaak met haar fototoestel naar de Beekse Bergen. “Veel van de dieren volg ik al jaren. Ik zou graag als vrijwilliger in een dierenpark werken om voorlichting te geven, maar ook nu verveel ik me niet. Ik eet vaak buiten de deur en plaats dan foto’s met een review op Google. Ik kreeg laatst bericht dat die foto’s al meer dan een miljoen keer zijn bekeken. Bizar toch!”

RvHfoto_2022-11-12-SM-De-Woning-van...-Regina-Kruisheer_3782 Foto: Richard van Herwaarden.

Assistentie 24/7

In september rolde Regina de Elfstedentocht. “Het was een sponsortocht voor fietsers en lopers, maar ik was gelukkig ook welkom. Ik heb via crowdfunding geld opgehaald om de Valys te kunnen betalen. Mijn doel was aandacht vragen voor Fokus, en dat is gelukt. Ik reed rond in een knaloranje sweater en pet van Fokus,” lacht Regina. “Je kon niet om me heen, en een Fries radioprogramma heeft me zelfs geïnterviewd. Want Fokus is met z’n 24/7 assistentie en de ADL-assistenten die op jouw aanwijzing en tempo werken een uniek concept. Daar vertel ik graag over.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Altijd op de hoogte blijven?