De 31-jarige Maik is een echte Eindhovenaar, inclusief PSV-seizoenskaart. Eindhoven heeft drie Fokus-projecten, en Maik is blij met deze woning die in 2017 vrijkwam. “Lekker ruim en rustig. In de tuin hoor je de vogeltjes, maar een paar straten verderop sta je in het centrum.”

RvHfoto_2023-09-29-SM-De-woning-van.-Maik-der-Kinderen_6046 Foto: Richard van Herwaarden

Tot zijn achttiende zat Maik op de mytylschool. “Via een overbuurvrouw kreeg ik een stageplek bij een leuk bedrijf. Na mijn stage boden ze me een contract aan. Ik werk daar nu alweer dertien jaar op de financiële administratie, vier ochtenden per week.” Beetje bij beetje groeide de wens om op zichzelf te gaan wonen. “Ik heb twee jaar op de wachtlijst gestaan en ben op m’n 25e verhuisd.”

Maik is behoorlijk ondernemend. Op zijn achtste begon hij met rolstoelhockey. “Het spel gaat ontzettend snel maar is ook strategisch. Op het veld zie je echt een andere kant van me: ik speel om te winnen. Buiten het veld ben ik introvert en een tikje verlegen.” Met z’n vrienden, deels teamgenoten van de hockey, gaat Maik naar het theater en concerten. “Ik ben laatst naar Vrienden van Amstel Live geweest. Over een paar weken gaan we naar Tino Martin in Ziggodome. En natuurlijk naar PSV. Maar ik kan me ook prima thuis vermaken.”

RvHfoto_2023-09-29-SM-De-woning-van.-Maik-der-Kinderen_6078 Foto: Richard van Herwaarden

Op school hoorde Maik over Fokus. “Ze vertelden dat je 24 uur per dag kunt oppiepen en dat de ADL-assistenten eigenlijk je handen en je voeten zijn. Nog steeds leg ik het concept van Fokus zo uit aan mensen die zich bij ‘eigen regie’ weinig kunnen voorstellen, of niet begrijpen dat ik echt zelfstandig woon. Dat er altijd hulp is, maar dat ik wel echt m’n eigen leven indeel.”

Assistentie 24/7

Op de ochtenden dat Maik werkt, staat de taxi om kwart over acht voor de deur. “Gelukkig kun je dan afspreken dat je zo en zo laat geholpen wilt worden. Want je moet wel op tijd klaar zijn.” De ‘zorg op aanwijzing’ was in het begin wennen. “Ik had nog nooit uitgelegd hoe ik geholpen wil worden. Gelukkig hoef je bij vaste medewerkers niet meer alles uit te leggen en kun je tijdens de assistentie gewoon kletsen. Het is alleen jammer dat we steeds minder vaste mensen hebben en steeds meer uitzendkrachten. Tja, ook Fokus ontkomt niet aan personeelstekort.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Altijd op de hoogte blijven?