Uit eigen ervaring weet Annemarie Kuiper dat je met een handicap niet door elke werkgever zomaar wordt aangenomen. “Ze vinden het snel lastig,” zegt ze. Sinds twee jaar werkt ze bij de Belastingdienst via de afdeling TalentWerkt!. “Ik heb een gezond stel hersens en dit biedt me meer kansen dan de sociale werkvoorziening.”
Tekst: Robin Wubben
Met de wet Banenafspraak, die in 2015 werd ingevoerd, wil het kabinet ervoor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen aangeboden. En het Rijk, waar de Belastingdienst onderdeel van is, heeft zich tot doel gesteld een inclusieve werkgever te zijn. Onder de naam TalentWerkt! geeft de Belastingdienst samen met de Dienst Toeslagen en Douane invulling aan die wet en doelstelling. Op dit moment zijn er bijna driehonderd medewerkers via dit traject. Annemarie Kuiper (56) is er daar een van. Zij werd geboren met cerebrale parese, wat zich uit in spasticiteit in haar benen. Ze volgde een hbo-studie tot bibliothecaris, maar werd tijdens haar specialisatie ziek. “Dat kwam mede door mijn handicap,” erkent ze. “Ik was aan het overcompenseren en kreeg daardoor andere problemen. Zo kwam ik uiteindelijk in de sociale werkvoorziening terecht. Het doel was door te groeien naar een regulier bedrijf, maar dat is nooit gebeurd.”
Solliciteren
“Als ik ging solliciteren en eerlijk vertelde wat er aan de hand was, vonden ze dat vaak lastig. We praten over flink wat jaren terug, toen was de kijk op mensen met een handicap ook nog heel anders,” legt ze uit. “Via mijn consulent van het werkbedrijf kwam ik in 2021 terecht bij de Belastingdienst voor een klikgesprek: een informeel gesprek om te zien of er een klik was, of ik bij de organisatie pas en andersom.” Het draait er in zo’n gesprek om of iemand de juiste drive, instelling en motivatie heeft, legt Annemaries teamleider Hans Dobbenberg uit. “Is er een klik, dan kan iemand beginnen,” vervolgt hij. “Dat begint met een intensief opleidingstraject met alle mogelijke onderwerpen - ik noem dat gekscherend ‘blauw spuiten’, een verwijzing naar onze bekende enveloppen. Eerst een breed theoretisch deel, daarna wordt het toegespitst op het onderdeel van de Belastingdienst waar iemand gaat werken. Met elke TalentWerkt!-medewerker wordt een driehoek gebouwd, met naast de medewerker een jobcoach en werkbegeleider. Elk op hun eigen vakgebied zijn die twee er om de medewerker waar nodig te begeleiden. Er is geen enkele organisatie binnen het Rijk die dat op deze manier doet.”
Een belangrijk feit wil Hans wel benadrukken: “TalentWerkt! is geen bezigheidstherapie. Het zijn gewone medewerkers voor wie we een passende werkplek zoeken. En we verwachten ook echt kwaliteit. Daarom krijgt iedereen eerst een tijdelijk contract en bij gebleken geschiktheid pas een vaste aanstelling, net als reguliere medewerkers. Doel van TalentWerkt! is dat medewerkers na gemiddeld anderhalf jaar doorstromen naar een geschikte vaste plek binnen de reguliere processen bij de Belastingdienst.”
Via TalentWerkt! wil de Belastingdienst dit jaar nog zeker driehonderd extra werknemers aannemen. De hele organisatie wordt daarvoor nu klaargemaakt: meer teamleiders, werkbegeleiders en jobcoaches. Daarna worden verschillende werkorganisaties - onder andere werkbedrijven, sociale werkvoorziening en UWV - benaderd of zij kandidaten hebben die bij de Belastingdienst passen.
Denk je dat TalentWerkt! iets voor jou is? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
Vaste aanstelling
Annemarie krijgt per 1 juni van dit jaar een vast contract en is zich aan het oriënteren op zo’n reguliere werkplek. “Wat ik nu doe, is veel uitdagender dan bij de sociale werkvoorziening,” zegt ze met een glimlach. “Iets dienstverlenends, vragen beantwoorden. Daar hou ik van. Ik ben accuraat, uitzoekwerk en dingen controleren liggen me wel. Ik ben nu aan het kijken wat voor functie daarbij past en of de werkomgeving dan ook bij mij past. Ik heb rust nodig om me te concentreren; ik functioneer niet zo goed in een werkruimte met veel mensen. Hier kan ik dat soort dingen gewoon aankaarten; er wordt aandacht aan besteed en er is tijd voor. Dat kom je niet overal tegen.” “Of ik hier ook zonder TalentWerkt! aangenomen was?” herhaalt Annemarie mijn vraag. “Misschien wel, maar werkgevers hebben toch vaak koudwatervrees bij iemand met een arbeidsbeperking. Het zou goed zijn als ze daar anders naar kijken.”
Dat erkent ook Liduine Frequin, afdelingshoofd TalentWerkt! “De werkdruk binnen de Belastingdienst is vaak hoog,” vertelt ze. “Daardoor krijgt het werk alle aandacht en is er geen tijd om iemand mee te nemen in dat proces en intensief te begeleiden. Daarom is dit traject nodig. Het draagt bij aan inclusief werkgeverschap, maar het gekke is natuurlijk dat het wel iets aparts is. Blijkbaar hebben we dat nodig om de organisatie te laten zien wat er mogelijk is. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat TalentWerkt! overbodig is en iedereen - met welke achtergrond ook - via de reguliere weg kan solliciteren.”