Banen in beeld - deel 1

Omar werkt bij de rechtbank: "Ik zou dit werk tot mijn pensioen kunnen doen"

2 februari 2024 - Evelien Hogers
Evelien Hogers

Omar Gamei (32) werkt alweer zeven jaar als bode bij de rechtbank Amsterdam. Hij ontvangt en begeleidt mensen bij een rechtszaak. Hij is gedetacheerd vanuit de gemeente Amsterdam, maar voelt zich echt werknemer van de rechtbank.

Omar zit in een rolstoel, omdat zijn bij zijn geboorte zuurstoftekort had. Hierdoor is hij spastisch. Hij laat zijn aangepaste werkplek zien, met een rijplaat om achter de bodebalie te komen. Hij is - omschrijft hij zelf - energiek, zelfstandig en positief. Bij de rechtbank wordt hij eerder overschat dan onderschat, vertelt hij. “Tegen andere bedrijven zou ik ook zeggen: geef mensen met een handicap een kans, laat ze proefdraaien en kijk of het werkt!”

In zijn vrije tijd geeft Omar hockeytraining aan kinderen en zelf sport hij ook. Zijn droom is om ooit een betaalde baan te krijgen in de sport. Zijn rolstoel ziet hij niet als een handicap, sterker: soms is het een privilege. “Ik kan niet lang stilstaan, dan is het toch heerlijk dat ik lange wachtrijen mag overslaan,” zegt hij met een grote lach.

Onbeperkt in je werk

Met het fotoproject 'Onbeperkt in je werk' zet fotografe Evelien Hogers zich in voor meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Evelien heeft een zoontje met het kleefstrasyndroom, waardoor haar missie voor een inclusieve(re) arbeidsmarkt wordt versterkt.

Omar Gamei (© Evelien Hogers)

Altijd op de hoogte blijven?