Ford experimenteert met handsfree laadsystemen voor automobilisten met beperking

27 juli 2022 - Redactie Support Magazine

Het opladen van elektrische voertuigen kan voor mensen met een lichamelijke beperking een probleem zijn. Ford heeft een prototype van een robotlaadstation ontwikkeld zodat bestuurders via hun smartphone vanuit hun elektrische auto het laadstation kunnen bedienen. Dat meldt Innovation Origins, Europees platform voor innovatienieuws.

De proeven van Ford maken deel uit van een onderzoeksproject om handsfree laadoplossingen voor elektrische voertuigen en volledig automatisch opladen voor autonome voertuigen te ontwikkelen. Na de eerste tests in het lab stellen onderzoekers van Ford het robotlaadstation nu op de proef in reële situaties. Na activering schuift de klep van het station open en strekt de laadarm zich uit naar de inlaat met behulp van een minuscule camera, aldus Ford in een persbericht.

Parkeerplaatsen

Het robotlaadstation, dat op maat is gemaakt door de Universiteit van Dortmund in Duitsland, kan op gehandicaptenparkeerplaatsen, in parkeergarages of bij particuliere woningen worden geïnstalleerd. Verdere toepassingen zijn het snel en efficiënt opladen van bedrijfswagenparken. De technologie ondersteunt ook krachtigere laadpalen ondersteunen om voertuigen in een veel kortere tijd op te laden.

Autonoom naar laadstation

In de toekomst kan het proces volledig worden geautomatiseerd, met minimale of geen betrokkenheid van de bestuurder. De bestuurder stuurt het voertuig gewoon naar het laadstation, en het systeem zorgt er dan voor dat het voertuig autonoom bij de laadzuil komt en uiteindelijk weer het oplaadstation verlaat.

Vervolgproject

Dit onderzoeksproject is een aanvulling op het streven van Ford naar elektrificatie. In een vervolgproject wordt met de aanbieder van laadnetwerken IONITY gekeken naar verdere verbetering van het robotlaadstation.

Alles lezen over autoaanpassingen? Neem via onderstaande knop een voordelig abonnement op Support Magazine.

(Bron: Innovation Origins)

Altijd op de hoogte blijven?