Europa presenteert eerste astronaut met handicap ooit

John McFall. Foto: ESA.

Na een jaar van intensief testen heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zijn nieuwste team astronauten gepresenteerd. De lichting bestaat uit vijf mensen. Onder hen geen Nederlanders, maar wel voor het eerst iemand met een handicap, de Britse paralympiër John McFall. Dat meldt Trouw.

De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. In de toekomst gaan ze misschien ook richting de maan.

De nieuwe Belgische astronaut heet Raphaël Liégeois, geboren in 1988. Hij kan de eerste Waal in de ruimte worden. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk, 1982), Pablo Álvarez Fernández (Spanje, 1988), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk, 1991) en Marco Sieber (Zwitserland, 1989). Verder heeft de ESA elf reserve-astronauten aangesteld. Zij houden voorlopig hun gewone baan, maar krijgen wel een basistraining en ze kunnen opgeroepen worden als een plek in een missie beschikbaar komt. De reserves komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Zweden.

John McFall
De ESA presenteerde ook zijn eerste astronaut met een lichamelijke handicap, de Brit John McFall (1981). Hij verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk op 19-jarige leeftijd. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. Hij veroverde toen een bronzen medaille op de 100 meter voor mensen met een prothese. In 2007 werd hij wereldkampioen op de 200 meter in het Groningse Stadskanaal en in 2006 won hij zilver en brons op het WK in Assen. Het is nog niet zeker dat hij daadwerkelijk als ‘parastronaut’ de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.

De ESA kondigde vorig jaar aan op zoek te zijn naar nieuwe astronauten. De organisatie kreeg vervolgens 22.523 aanmeldingen, waaronder 982 uit Nederland. Verder solliciteerden 257 mensen voor de plek van parastronaut, onder wie 13 Nederlanders.

Lees via Trouw meer over wie John McFall is, of bekijk onderstaande video (Engelstalig).

16,9 miljard euro
De astronauten werden gepresenteerd in Parijs, waar de ministers van Nederland en de andere ESA-lidstaten overlegden om de begroting en de plannen voor de komende jaren vast te stellen. De ESA heeft in de komende vijf jaar 16,9 miljard euro te besteden, tegen 14,5 miljard in de afgelopen vijf jaar en 10,3 miljard in de vijf jaar daarvoor. De Nederlandse bijdrage stijgt van 345 miljoen naar 465 miljoen euro.

De ESA concentreert zich in de komende jaren op twee grote projecten. De onbemande verkenner Rosalind Franklin moet rond 2028 alsnog naar Mars gaan, nu met Amerikaanse hulp. Europa werkte eerder samen met Rusland aan de missie, maar vlak voor de lancering stopte de samenwerking vanwege de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wil Europa in de komende jaren een eigen maanlander ontwikkelen, de EL3, ook wel Argonaut genoemd.

Eind 2020 kon je in Support Magazine lezen over Jacob die het visioen heeft om in de ruimte te leven, om huidige en toekomstige pijnen in zijn rug als gevolg van scoliose te verminderen. Lees het hele verhaal hier gratis.

(Bron: Trouw)

Geef een reactie