Europese ruimtevaartorganisatie staat open voor astronauten met lichamelijke beperking

Afbeelding van WikiImages via Pixabay

Voor het eerst in elf jaar gaat Europa op zoek naar nieuwe astronauten. Ruimtevaartorganisatie ESA lanceert eind maart een campagne voor de nieuwe vacatures. Elke Europeaan kan zich van 31 maart tot 28 mei aanmelden voor de nieuwe vacatures voor astronauten. ESA hoopt ook op aanmeldingen van onder andere vrouwen en mensen met een handicap om de diversiteit te vergroten.

In oktober 2022 moeten de nieuwe astronauten aan de wereld getoond worden.

Parastronauten
De ESA wil ook mensen met een handicap de kans geven om naar de ruimte te gaan. De organisatie noemt astronauten met een beperking ‘parastronauten’. David Parker, directeur ‘Human and Robotic Exploration’ van ESA, zegt erover: “We nemen de vertegenwoordiging van alle groepen van onze samenleving erg serieus. Diversiteit bij ESA zou niet alleen moeten gaan over afkomst, leeftijd, achtergrond of het geslacht van onze astronauten, maar wellicht ook over lichamelijke beperkingen. Om van deze droom werkelijkheid te maken, lanceer ik naast de recrutering van astronauten de Parastronaut Feasibility (vertaald: haalbaarheid) Project – een innovatie waarvoor de tijd rijp is.”

Selectie
In 2010 werd de vorige groep astronauten aangenomen. Die bestond uit twee Italianen, een Duitser, een Brit, een Fransman en een Deen. Die zijn in de afgelopen jaren allemaal naar het internationale ruimtestation ISS gegaan. Meer dan 8.000 Europeanen hadden zich toen aangemeld voor de selectierondes, onder wie meer dan tweehonderd Nederlanders. Bij de ronde daarvoor, in 1998, werd de Nederlander André Kuipers aangenomen.

Naar de maan
Met de volgende astronautenploeg begint Europa aan “een nieuw tijdperk van ruimteverkenning”, aldus de ESA. De organisatie werkt met de Verenigde Staten, Canada en Japan aan bemande reizen naar de maan. In 2024 moeten twee Amerikanen voet op de maan zetten, voor het eerst sinds 1972. Ook moet er een ruimtestation in een baan rond de maan worden gebouwd. Europa mag zeker drie astronauten leveren die in dat ruimtestation bij de maan gaan wonen.

(Bron: RTL/Bright)

Geef een reactie