Op het moment dat de bollenvelden met prachtige kleurrijke vlakken het landschap opvrolijkten, scheurden wij met het motorzijspan van Wheels4Freedom over de dijken van Noord-Holland. Gelukkig hadden we er ook een heerlijk zonnetje bij.  

Ik sprak Gerben de Lange, bedenker en bouwer van het zijspan en initiatiefnemer van de stichting Wheels4Freedom een paar maanden geleden. Aanleiding was het prachtige, rolstoeltoegankelijk vakantiehuis dat zij sinds kort verhuren. Of ik een keer wil komen proefslapen. En of ik dan misschien ook een ritje wil maken in het motorzijspan? Natuurlijk wil ik dat! 

Het was even wachten op de lente maar toen we op een zondagochtend wakker werden in Het Gouwe Boetje stond het “oranje gevaar” al klaar voor vertrek. Oeps, toch wel spannend. Het is maar een klein, laag bakkie dus je zit helemaal open. Gerben: “Ik wilde het echte motorgevoel zoveel mogelijk benaderen.” Vang ik dan niet te veel wind, denk ik? Gerben: “Daarvoor heeft mijn schoonmoeder allemaal goede motorkleding aangepast, zodat je lekker warm blijft.”

Motorzijspan Wheels4Freedom (© Tjeerd Maas)

Ik krijg een stoer zwaar jack aan en een dikke leren kap over mijn benen. Via twee oprijplaatjes rijd ik achter het zijspan in, word ik stevig vastgesjord en met een klap gaat het deurtje achter mij dicht. De stugge kleding en helm maakt bewegen bijna onmogelijk, best zwaar dat ding op je kop! “Te zwaar?” vraagt Gerben. “Anders tape ik je helm gewoon vast aan je hoofdsteun hoor…” Hij lacht erbij, als ik hem een beetje verontrust aankijk. “Nou laat maar even, we kijken eerst wel”, zeg ik. Eenmaal van de oprit bij de boerderij af, geeft Gerben direct gas. Het voelt direct heel steady. Wauw, wat een heerlijk gevoel. Gerben let goed op de hobbels in de weg en neemt de bochten rustig. Nu komen zijn skills als ambulancechauffeur zeker van pas. Later gaan we nog wat harder de bochten door, maar om te beginnen geeft dit een veilig gevoel. Twee uur scheuren we door de bollenvelden richting de kustplaatsjes Schoorl en Groet. Wat een zaligheid!

Dagtochten en meerdaagse reizen

Stichting Wheels4Freedom bestaat uit vrijwilligers met ruime ervaring als motorrijder en in de zorg, die hun passie voor motorrijden graag delen. In principe kan iedereen mee, of je nu een kleine lichte rolstoel hebt of een zwaardere elektrische. De stichting organiseert meerdaagse motorreizen en dagjes uit voor iedereen die een rolstoel gebruikt in het dagelijks leven. Wil jij motorrijden en daarbij de vrijheid en het krachtenspel van de elementen ervaren, terwijl je geniet van de omgeving en een goede sfeer? Neem dan contact op met Gerben. De omgeving ontdekken op de motor tijdens je verblijf in het vrijstaande, rolstoeltoegankelijke vakantiehuisje ‘Het Gouwe Boetje’ is ook een goede combinatie. 

 

Als we de motor onderweg bij een terras op de stoep parkeren en met zwarte motorkleding het terras opstappen voel ik me even onderdeel van het motorgilde: stoer! Na het afzetten van de helm voelt mijn hoofd een stuk lichter… is dat waar die motorrijders het over hebben als ze het hebben over je hoofd leegmaken?

Kijk hier voor meer informatie over Wheels4Freedom. Meer informatie over vakantiehuis Het Gouwe Boetje vind je hier

Motorzijspan Wheels4Freedom (© Tjeerd Maas)

Altijd op de hoogte blijven?