In Beekse Bergen is met een druk op de knop het eerste Changing Places Toilet geopend: een speciale liggende toiletvoorziening met onder andere een tillift en een volwassenbrancard. Dit is een primeur in Nederland: er is verder nog nergens in het land een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.

Deze voorziening is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind, dat Changing Places Nederland als project heeft omarmd, en Joint Projects. Beekse Bergen blijft als het goed is niet lang de enige locatie met zo'n voorziening: mede dankzij een schenking van bijna 2 miljoen euro van de VriendenLoterij, is het streven om de komende drie jaar op dertig culturele toplocaties in Nederland Changing Places Toiletten te openen.

Ambitie

Voor Beekse Bergen is het Changing Places Toilet een volgende stap in de ambitie om zo veel mogelijk mensen een mooie dag uit te kunnen bieden. Rens Willemsen, general manager van het Safaripark: “In Beekse Bergen vinden we het belangrijk dat iedereen kan genieten van de mooie omgeving, de dieren en de andere faciliteiten die we hier bieden. Toen we hoorden dat met een Changing Places Toilet ook mensen langs kunnen komen voor wie een dagje dierentuin tot nu toe onbereikbaar was, zijn we hier direct mee aan de slag gegaan.”

Changing Places Toilet in Beekse Bergen (© Stichting het Gehandicapte Kind)

Zonder nadenken dagje weg

Tijdens de feestelijke opening - onder begeleiding van actrice Jetty Mathurin en presentator Tako Rietveld - vertelden diverse ervaringsdeskundigen hoe belangrijk Changing Places toiletten voor deze gezinnen zijn. "Als kind was het al een probleem dat ik nergens naar een toilet kon, maar dat is het nu nog steeds", vertelt Marieke van Gastel. "Als kind of volwassene met een beperking wil je ook gewoon een dagje weg kunnen, zonder na te hoeven denken of je ergens naar het toilet kan. Het is dan ook fantastisch dat deze voorziening nu geopend is."

Herinneringen maken

Bernice Schaddelee, moeder van Jens, onderstreept dit: "We verschonen hem nu vaak op een tafel of jas. Dat is al niet fijn, maar als hij later groter is, kan dat echt niet meer. Dus echt heel prettig dat dit kan; het is zo belangrijk om als gezin ook weg te kunnen en samen herinneringen te maken."

In Groot-Brittannië zijn al ruim 2.200 Changing Places, in Nederland is nu de eerste geopend in Beekse Bergen.

Bron: Beekse Bergen

Altijd op de hoogte blijven?