De eerste resultaten van het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV worden zichtbaar. Een toegankelijk toilet in elke trein in Nederland is een van de belangrijkste maatregelen uit het akkoord. Na jarenlange lobby krijgen ook de regionale treinen in de provincie Gelderland een toegankelijk toilet. Dat meldt Ieder(in).

In de rest van het land is naar het toilet gaan in de trein inmiddels heel normaal, maar in de regionale treinen in Gelderland nog niet. Hierdoor kan een grote groep mensen met bijvoorbeeld maag-, lever- en/of darmproblemen daar niet zonder zorgen met de trein reizen. Niet toegankelijk dus!

Bouwen

Daar komt nu verandering in. Het nieuwe bestuur van de provincie Gelderland neemt verantwoordelijkheid. Ze gaan toiletten bouwen in alle 38 regionale treinen in de Achterhoek, Rivierenland en de Veluwe. Volgend jaar al komen er toiletten in 5 treinen op de Valleilijn. Helaas gaat de bouw van de overige 33 toiletten in de andere treinen 7 jaar duren. Als Ieder(in) blijven we, samen met onze partners, pleiten om dit traject te versnellen.

Het gehele plan is terug te lezen in de Statenbrief met het in de provincie behandelde voorstel.

Succesvolle samenwerking

De lobby voor toegankelijke toiletten in Gelderse treinen loopt al heel lang. De Toiletalliantie roept al jaren om meer toegankelijke toiletten. Ieder(in) is lid van de Toiletalliantie. Ook belangenbehartiger Greetje van Amstel (Treinen met Toiletten/Pleeback) voert al jaren actie voor toegankelijke toiletten in de regionale treinen in Gelderland.

Van Amstel (ook ambassadeur van de Toiletalliantie) heeft regelmatig ingesproken bij de Provincie Gelderland, heel wat brieven gestuurd en vele ludieke acties gevoerd waar ze ook de landelijke media mee haalde. En gelukkig leidt dat nu tot resultaat. Via het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV is het dan uiteindelijk toch gelukt om besluitvorming af te dwingen. Een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking.

Bron: Ieder(in)

Altijd op de hoogte blijven?