Tijdelijk Noodfonds Energie in 2024 heropend met versoepelde regels

15 december 2023 - Redactie Support Magazine

Het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen én een hoge energierekening wordt in januari 2024 heropend. De overheid en energieleveranciers trekken hier samen maximaal 60 miljoen euro voor uit. De regels om in aanmerking te komen voor de steun worden soepeler. Dat meldt RTL Nieuws.

De compensatieregeling gaat in januari van start en staat drie maanden open. Huishoudens kunnen een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende zes maanden. Ook wordt de regeling verruimd, zodat meer mensen met een hoge energierekening in aanmerking komen. 

Energieprijzen gehalveerd

In 2023 kwam je in aanmerking als je een inkomen had van 130 procent van het bruto sociaal minimum en je energierekening 10 procent of meer bedroeg van je inkomen. In 2024 wordt dit percentage verlaagd naar 8 procent.

Meer mensen helpen

Huishoudens met een inkomen van maximaal 200 procent van het bruto sociaal minimum moesten dit jaar 13 procent of meer van hun inkomen uitgeven aan hun energierekening. Voor hen zakt dit percentage naar 10 procent in 2024. De overheid hoopt met de verruiming van de regels meer mensen te helpen. Al zijn in januari 2024 de variabele energieprijzen ten opzichte van vorig najaar meer dan gehalveerd.

70.000 huishoudens

Demissionair minister Carola Schouten (Armoede) licht toe: "We zien dat de energierekening voor veel mensen vaak nog een flinke hap uit hun inkomen is. Daarom hebben we besloten dit noodfonds te heropenen in de hoop dat we meer mensen kunnen gaan helpen. De vorige keer hebben we 50.000 huishoudens kunnen helpen, we verwachten nu tot 70.000 huishoudens te kunnen helpen."

Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?