Tienduizenden mensen die arbeidsongeschikt zijn, leven in armoede door Wia

28 juni 2022 - Redactie Support Magazine

De wet voor arbeidsongeschikten, de Wia, is keihard voor tienduizenden mensen die door ziekte minder kunnen werken. Ze krijgen een extreem lage of zelfs geen uitkering en leven in armoede. Vakbond FNV eist samen met SP, PvdA en GroenLinks een aanpassing. Dat meldt EenVandaag.

"We zien veel mensen die in de ellende zitten, van wie het leven geruïneerd is en die in armoede terechtkomen", vertelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong over de wet voor arbeidsongeschikten.

Drempel is hoog

"Je denkt dat je verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid, maar velen komen uiteindelijk in de bijstand", ziet Jong. "De drempel voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering is in Nederland extreem hoog." Met andere woorden: iemand moet een behoorlijke arbeidsbeperking hebben om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Concreet: wie voor 35 procent of minder is afgekeurd, krijgt geen Wia-uitkering en wordt geacht te werken. Vaak is dat een beproeving, omdat werkgevers zich weinig inspannen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te houden of aan te nemen. Meer dan de helft van de mensen die voor 35 procent of minder is afgekeurd heeft geen baan, blijkt uit cijfers van uitkeringsorganisatie UWV. De bijstand is dan het eindstation.

'De Wia is onfatsoenlijk'

De vakbond krijgt bijval van de SP, PvdA en GroenLinks, die de arbeidsongeschiktheidswet hekelen. "De Wia is onfatsoenlijk en de menselijke maat is ver te zoeken", zegt SP-leider Lilian Marijnissen. De drie linkse partijen doen samen een beroep op minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA) om de wet snel aan te passen en geld vrij te maken.

"Als we naar het regeerakkoord kijken zien we alleen mooie woorden over de Wia, maar ook dat er geen geld voor gereserveerd is. Komen de euro's er ook nog bij?", vraagt Senna Maatoug van GroenLinks zich af. De FNV en de linkse oppositie willen een drempel van 15 procent, als het gaat om wie wordt afgekeurd. Dat betekent dat iemand eerder in aanmerking komt voor een uitkering.

Lees meer op de website van EenVandaag.

In Support Magazine vind je ook regelmatig onderwerpen betreft financiën voor mensen met een beperking. Neem via onderstaande knop een voordelig abonnement!

(Bron: EenVandaag)

Altijd op de hoogte blijven?