Sony kondigt Project Leonardo aan: toegankelijke controller voor PlayStation 5

6 januari 2023 - Redactie Support Magazine

Toegankelijkheid in games en van gaminghardware is de laatste paar jaar steeds belangrijker geworden. Zo ook bij Sony, dat tijdens de techbeurs CES 2023 het nieuwe Project Leonardo voor gamers met een handicap aangekondigde. Dat meldt gamingcommunity PlaySense.

Project Leonardo (nu nog een werktitel) is een aanpasbare, ronde en platte controller voor gamers met een beperking, die naar eigen wens vanuit de doos aanpasbaar is door de grote knoppen te verwisselen. Deze grote knoppen kunnen daarnaast via de bijgeleverde software afzonderlijk aan verschillende profielen toegewezen worden. De gehele controller valt ook te combineren met een tweede controller van Project Leonardo of DualSense.

Sony PlayStation werkt voor Project Leonardo samen met verschillende toegankelijkheidsexperts, -organisaties en ervaringsdeskundigen. Het is niet bekend wanneer Project Leonardo moet uitkomen en wat de definitieve naam van de controller wordt. Meer specifieke details kun je op het PlayStation Blog vinden.

Toegankelijkheid

Sony gaat al langer mee in de beweging van de verbetering van toegankelijkheid, te merken aan de vele toegankelijkheidsopties in hun 'first-party' games. Wat de controllers betreft, is dit echter een eerste stap. Microsoft heeft natuurlijk al een paar jaar de Xbox Adaptive Controller. Een gamer vond zelf al wel eens een hulpstuk uit om de PlayStation-controller met één hand te bedienen.

Project-Leonardo-5 Foto via Sony.

(Bron: PlaySense)

Altijd op de hoogte blijven?