Rolstoelers last van nieuwe dienstregeling NS: minder Sprinters, meer regelwerk

14 december 2022 - Redactie Support Magazine

Tim Kroesbergen uit Arnhem en Jasmijn van der Ploeg uit Nijmegen zijn boos op de NS. Door de nieuwe dienstregeling rijden er minder Sprinters op het traject waardoor het lastiger is voor hen als rolstoelgebruikers om van en naar hun werk te komen. "Ik ben nu nog minder flexibel." Dat meldt Omroep Gelderland.

Afgelopen weekend ging de nieuwe dienstregeling van de NS in en er rijden nu minder treinen op bepaalde trajecten. Tim en Jasmijn gebruiken een rolstoel en reizen met de trein naar hun werk.

"Er rijden niet alleen minder treinen, maar ook minder Sprinters", legt Tim uit. "En daar kunnen wij juist zonder hulp in en uit." Volgens Tim zet de NS in plaats van de Sprinters nu vaker Intercity's in. "Daar moet je een brug voor reserveren. Dat is vervelend om zo vaak voor simpel woon-werkverkeer te moeten doen."

'Minder flexibel'

"Een Sprinter is gelijkvloers", vult Jasmijn aan. "En je kunt vanaf het perron de trein in. Een Intercity heeft twee verdiepingen en dus trappen. Ook is er een opstapje vanaf het perron." Jasmijn reist dagelijks van Nijmegen naar Arnhem voor haar werk. "Voorheen reed er ieder kwartier een Sprinter. Nu gaan er nog maar twee per uur. Dat zorgt ervoor dat ik nog minder flexibel ben, want ik moet veel meer plannen als ik een keer eerder weg moet van werk of juist nog even iets wil afmaken. Een paar keer week moet ik eerder weg van werk voor afspraken en dat is nu ineens veel meer geregel. En in mijn situatie moet je al zoveel dingen en plannen en regelen."

Jasmijn moet assistentie reserveren bij de NS als ze met de Intercity wil reizen. "En dat moet minimaal een uur van tevoren." Jasmijn kampt dus met lange wachttijden als haar werk uitloopt en ze de afspraak mist. Wanneer haar werk uitloopt, moet Jasmijn dus weer wachten als ze die afspraak mist.

Contact met de NS heeft ze al gehad. "De NS wijst naar het personeelstekort", zegt Jasmijn. Ze heeft nagedacht over eventuele oplossingen. "Toegankelijkere treinen, of anders in ieder geval meer Sprinters of de aanmeldtijd voor assistentie verkorten."

Lees de rest van het artikel via Omroep Gelderland.

(Bron: Omroep Gelderland)

Altijd op de hoogte blijven?