Judith Heumann, activist voor gehandicaptenrechten, overleden

Judith ‘Judy’ Heumann, een gerenommeerd activist uit de Verenigde Staten die hielp bij het tot stand brengen van wetgeving ter bescherming van de rechten van mensen met een handicap, is op 75-jarige leeftijd overleden.

Het nieuws van haar dood werd afgelopen zaterdag op haar website en sociale media-accounts geplaatst en bevestigd door haar jongste broer, Rick Heumann.

Judith Heumann. Foto: Neha Balachandran (IG: @jeevanportraits).

Rick Heumann vertelde aan TIME dat ze een week in het ziekenhuis lag vanwege hartproblemen, die mogelijk het gevolg waren van het postpoliosyndroom, gerelateerd aan polio wat ervoor zorgde dat ze als kind enkele maanden in een ijzeren long moest doorbrengen en vanaf haar tweede levensjaar niet meer kon lopen. Ze bracht de rest van haar leven door met haar gevecht voor rechten, eerst om toegang tot de samenleving te krijgen voor zichzelf en daarna voor anderen, zo herinnert haar broer zich.

Disabilities Act
Heumann wordt de ‘moeder van de beweging voor gehandicaptenrechten’ genoemd vanwege haar jarenlange pleidooi voor mensen met een handicap door middel van protesten en juridische stappen. Ze lobbyde voor wetgeving die uiteindelijk leidde tot de federale Americans with Disabilities Act, Individuals with Disabilities Education Act en de Rehabilitation Act. Van 1993 tot 2001 diende ze als assistent-secretaris van het Amerikaanse Office of Special Education and Rehabilitation Services.

Heumann was ook betrokken bij de goedkeuring van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap, dat in mei 2008 werd geratificeerd.

Being Heumann
Judith Heumann werd in 1947 geboren in Philadelphia en groeide op in New York City. Ze was de co-auteur van haar memoires ‘Being Heumann’, dat een versie voor jongeren kreeg met de titel ‘Rolling Warrior’. Haar boek vertelt over de strijd die haar ouders, Duits-Joodse immigranten die vóór de Holocaust ontsnapten, ervoeren toen ze een plek voor hun dochter op school probeerden te bemachtigen. “Kinderen met een handicap werden beschouwd als een ontbering op economisch en sociaal gebied”, schreef ze.

Judy Heumann studeerde af aan de middelbare school en behaalde een bachelordiploma aan de Long Island University en een masterdiploma in volksgezondheid aan de University of California. Het was destijds baanbrekend, wat laat zien hoeveel er is veranderd, zegt Maria Town, CEO van de American Association of People with Disabilities.

Crip Camp
Heumann was ook te zien in de documentairefilm ‘Crip Camp: A Disability Revolution’ uit 2020, waarin Camp Jened werd belicht, een zomerkamp dat Heumann bijwoonde en de beweging voor gehandicaptenrechten op gang bracht. De film werd genomineerd voor een Academy Award.

In de film is ook te zien dat ze een leider werd van een historische, geweldloze bezetting van een federaal gebouw in San Francisco in 1977. De bezetting maakte de weg vrij voor de goedkeuring van de Americans With Disabilities Act, die in 1990 van kracht werd.

Familie en vrienden
Naast haar activisme en drukke professionele leven, hield Judith Neumann ervan om naar musicals en de bioscoop te gaan, om de wereld over te reizen, nieuwe vrienden te maken en af te spreken met oude vrienden, van wie de meeste aan elkaar werden geïntroduceerd tijdens de etentjes die zij organiseerde. Judith zal gemist worden door haar echtgenoot Jorge Pineda, familie en vrienden.

(Bron: TIME)

Geef een reactie