Anderhalf jaar geleden verhuisde Loes Bomers (35) naar een Fokus- woning. “Ik heb een stuk van mijn leven teruggekregen. Nu kan ik mijn beperkte energie steken in dingen die me voldoening geven, zoals het deelkastje in mijn voortuin. Het concept: geef wat je kan missen, en neem mee wat je nodig hebt. Ik ben zelf een ‘minima’ en merk dat het project enorm aanslaat.”
Loes heeft het Ehlers-Danlos Syndroom. Voordat ze verhuisde, slokte alles-zelfdoen haar energie op. Ging er iets mis, dan moesten ouders of vriend te hulp schieten. “Mijn bindweefsel is zwak, gewrichten schieten makkelijk uit de kom en mijn organen blijven niet op hun plek. Ik kan wel staan en lopen, maar bewegen kost veel energie en is vaak pijnlijk.”
Dat ze kan lopen, zorgt soms voor verwarring bij nieuwe ADL-assistenten. Want waarom woon je dan in een Fokus-woning? “Maar als ik vertel hoe ik goochel Loes Bomers (35) naar een Fokus- woning. “Ik heb een stuk van mijn leven teruggekregen. Nu kan ik mijn beperkte energie steken in dingen die me voldoening geven, zoals het deelkastje in mijn voortuin. Het concept: geef wat je kan missen, en neem mee wat je nodig hebt. Ik ben zelf een ‘minima’ en merk dat het project enorm aanslaat.” Loes heeft het Ehlers-Danlos Syndroom. Voordat ze verhuisde, slokte alles-zelfdoen haar energie op. Ging er iets mis, dan moesten ouders of vriend te hulp schieten. “Mijn bindweefsel is zwak, gewrichten schieten makkelijk uit de kom en mijn organen blijven niet op hun plek. Ik kan wel staan en lopen, maar bewegen kost veel energie en is vaak pijnlijk.”
Dat ze kan lopen, zorgt soms voor verwarring bij nieuwe ADL-assistenten. Want waarom woon je dan in een Fokus-woning? “Maar als ik vertel hoe ik goochel met mijn energie, begrijpen ze het snel. Als ik mezelf aankleed, kan ik die dag niet spelen met Faye en Evi, mijn honden die ik samen met Dutch Assistance Dogs tot hulphond opleid. Aankleden geeft me geen voldoening, de honden wel. Ik ben ook secretaris bij Stichting Leef Jongeren. We organiseren uitstapjes voor jongeren met een fysieke beperking tussen de 18 en 45 jaar, en die uitjes zitten altijd vol.”
Op dit moment zamelt Loes via het project deelkastje.nl sinterklaascadeautjes in. “We gaan zo’n 150 kinderen blij maken. Mijn vriend – we hebben een latrelatie – is dankzij Fokus weer partner in plaats van mantelzorger en redder in nood. O ja, en ik ben lichamelijk stukken beter af dan twee jaar geleden. Dus geef mij eens één goede reden om níét gelukkig te zijn.”
Assistentie 24/7
Kortom, Loes’ glas is altijd halfvol en haar dagen gevuld. “In het begin zei een stemmetje in mijn hoofd dat andere cliënten de ADL-hulp harder nodig hadden dan ik. Het heeft een jaar geduurd voordat ik kon oppiepen zonder me bezwaard te voelen. Nu denk ik aan wat die hulp me oplevert… Ook geeft het rust om te weten dat ik hier kan blijven wonen, zelfs als het lichamelijk slechter zou gaan. En dan te bedenken dat twee jaar terug het verpleeghuis een serieuze optie leek.”
Deze pagina wordt u aangeboden door Fokus. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland.