Twee jaar geleden brak Margon (49) haar been. “Ik woonde toen nog zelfstandig, al ging dat maar net omdat ik door een spierziekte langzaam achteruitga. Na die val was ik afhankelijk van thuiszorg en dat was verre van ideaal. Een van mijn broers had me ooit over Fokus verteld, maar ik redde me toch nog? Die val opende m’n ogen en toen ben ik verhuisd naar een Fokusproject vlakbij.”

Al snel zocht Margon contact met andere cliënten van Fokus. “Hoe ik dat aanpak?” Margon grinnikt: “Ik ben laatst een nieuwe cliënt met een brede lach welkom gaan heten. Zo simpel kan het zijn.” Ze benadrukt: “Ik spreek ook graag af met vriendinnen, maar dat moet je plannen. Met cliënten hier op het project kun je spontaan samen theedrinken of even tv-kijken, en je bent ook zo weer thuis.”

De woning van Margon Govers (© Richard van Herwaarden)

Op tafel ligt een legpuzzel van Droomvlucht, die bijna af is. In de kast staan historische romans en er staat een mandje met engelenkaarten. “De interesse voor spiritualiteit heb ik van mijn moeder, die vorig jaar overleden is. Samen met haar en twee vriendinnen trokken we vaak zo’n kaart. Nu doen we dat met z’n drieën maar mijn moeder is er altijd bij. Op een gegeven moment kwamen we hier aan en vloog er een duif mee naar binnen. Voor ons drieën was dat een duidelijk teken. Het mooie van die kaarten is dat je samen nadenkt hoe je de boodschap erop kan interpreteren. Je hoort hoe anderen naar het leven kijken, en daar leer ik weer van. Mijn lijfspreuk is: You were given this life because you are strong enough to live it. Dat houdt me positief en weg bij de slachtofferrol.”

Assistentie 24/7

Dat er altijd assistentie aanwezig is, geeft Margon en haar familie rust. “Het zit ‘m ook in kleine dingen. Laatst trok ik m’n dekbed los en kreeg ik het koud. Dan is het fijn dat iemand midden in de nacht de deken terug kan leggen.” Verder is Margon voor haar gevoel Fokus nog aan het ontdekken. “Sinds kort kook ik soms weer zelf. Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi, of in dit geval van de ADL-assistenten. Dat is een stuk lekkerder dan opgewarmde kant-en-klaar maaltijden.”  

Deze pagina wordt u aangeboden door Fokus. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven?