Activiste Noortje van Lith: 'Uitsluiting? Met een handicap word je pas echt uitgesloten'

29 oktober 2021 - Redactie Support Magazine

Activiste Noortje van Lith, onder andere bekend van haar brief aan premier Rutte, schreef een opiniestuk voor het platform Joop van BNNVARA: "De meeste mensen kunnen zich laten vaccineren of testen. Mensen met een handicap kunnen de handicap niet thuis laten."

Mensen met een handicap hebben al decennia te maken met uitsluiting. Ze kunnen bijvoorbeeld niet altijd een café of restaurant binnen en als ze al binnen kunnen is er dan een wel een toegankelijk toilet aanwezig voor hen? Kun je een menukaart niet lezen, omdat je slechtziend bent of helemaal niets kunt zien, dan moet je maar ervan uitgaan dat de mensen die je helpen heel de menukaart aan je voorlezen. Hier is een oplossing voor, namelijk een menukaart in brailleschrift, maar niet iedere horecaondernemer heeft het geld voor deze aanpassingen hoor ik vaak. De gemeenten en het Rijk zouden ervoor moeten zorgen dat Nederland zo toegankelijk mogelijk is voor iedereen met een handicap, zeker met de komende vergrijzing, waardoor de meerderheid van de mensen echt profijt heeft van bepaalde voorzieningen.

Ik kan nog enkele voorbeelden noemen waar mensen nooit bij stilstaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van geen ondertiteling bij Nederlandse films in bioscopen waardoor voor mensen die doof of slechthorend zijn de film niet te volgen is. En wat dacht je van een bezoek aan een concert of festival? Je kan op sommige festivals of concerten niet eens naar het toilet of je ziet helemaal niets van het concert omdat het rolstoelpodium in een hoek staat waar je geen goed zicht hebt op het podium. Helaas is de uitsluiting van mensen met een handicap veel breder dan men kan vermoeden, want ook worden mensen met een handicap nog te vaak geweigerd bij scholen, stages en de arbeidsmarkt, vrijetijdsbesteding, maar ook op het gebied van gezondheidszorg. Bijna alles is gericht op de mens zonder handicap.

Lees het volledige artikel via de website van Joop.

 

(Bron: Joop)

Altijd op de hoogte blijven?