Noortje van Lith benoemd tot Jonge Activist van het Jaar na brief aan premier

Interview met Noortje van Lith. Screenshot video Hart van Nederland

Noortje van Lith is door het 21-maartcomité uitgeroepen tot Jonge Activist van het Jaar 2018. Ze verwierf landelijke bekendheid met een brief aan premier Mark Rutte, waarin ze protesteerde tegen de korting op het loon van mensen met een arbeidsbeperking.

De brief was een reactie op een plan van staatssecretaris Tamara van Ark, die mensen met een beperking onder het minimumloon wilde laten betalen.

Bijval
Van Lith heeft de ontwikkelingsstoornis cerebrale parese en zit in een rolstoel. Ze schrok van het voorstel en schreef dat ze er veel moeite mee zou hebben om onderbetaald te worden “omdat ze al moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen”. Haar actie leverde bijval op vanuit het hele land. De 28-jarige Amber Bindels startte de petitie ‘Wij staan op’. Middels de petitie willen de initiatiefnemers het kabinet oproepen om met een eerlijke oplossing te komen voor gelijkwaardige behandeling met salaris, pensioen en uitkering.

Strijdbaar ondanks nieuw voorstel
Staatssecretaris Van Ark wijzigde haar voorstel, maar Van Lith blijft kritisch. Daarom is ze medio november een nieuwe petitie gestart: ‘Verander de participatiewet!’. Doel van de petitie is duidelijkheid creëren. “Op dit moment krijgen zowel werknemer als werkgever steeds met andere regels te maken. Dit maakt het ontzettend ingewikkeld en zorgt bovendien voor kansongelijkheid omdat de ene gemeente andere regels hanteert dan de andere gemeente. Daarom roepen wij op: pas de regels aan en zorg ervoor dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen in elke gemeente.”

(Bron: NU.nl/De Bode)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *