De echtgenoot van Monique Meijer heeft meerdere beperkingen. Niet alleen een viervoudige verlamming, longaandoeningen en een verwijderde nier, maar ook de logistieke beperkingen van een doorsnee eengezinswoning. Dat laatste is echter opgelost met een zorgunit van Welzorg Woning op Maat.

RvHfoto_2022-11-19-SM-Welzorg-Woning-op-Maat-Meijer_4009 Foto: Richard van Herwaarden.

Telt u even mee met het aantal transfers? Om te beginnen is daar op de begane grond de transfer van rolstoel naar tillift. Vervolgens die van tillift naar traplift, boven aangekomen van traplift naar tillift en na badkamerbezoek weer van tillift in bed. Monique: “Dan zou je zeggen; zet in je woonkamer een eenpersoonsbed, zodat je van die trap af bent. Maar dat kan niet, omdat mijn man 24/7 zorg nodig heeft. Daarom ging het tweepersoonsbed de woonkamer in, die daarvoor helaas veel te klein was. Dat hebben we één week volgehouden want we konden niet eens meer met de rolstoel naar buiten. Dus gingen we weer terug naar de oude situatie met al die transfers. Dat is niet alleen fysiek zwaar, maar ook in mentaal opzicht sloopt het je. Je gaat als een berg tegen die transfers opzien. Op een gegeven moment zou mijn man na een ziekenhuisopname weer naar huis komen en toen heb ik de Wmo ingeschakeld voor een oplossing. Dat bleek een gouden greep. De Wmo en in een later stadium Welzorg Woning op Maat keken heel zorgvuldig naar de wensen, voorkeuren en noodzakelijke voorzieningen. Dat laatste bleek een zorgunit van Welzorg Woning op Maat te zijn, vanaf dat moment ging het echt razendsnel.”

Betrokkenheid

Na de eerste Welzorg-contacten stopte er een levensgrote dieplader voor het huis van het gezin Meijer. Wat later arriveerde er een masculiene hijskraan die moeiteloos de zorgunit over het huis heen tilde en deze met bijna chirurgische precisie strak tegen de achterpui aan plaatste. Monique: “Het was een spectaculair gezicht, waar uiteraard veel buren op afkwamen. De unit bleef net zo lang in de kraan hangen totdat ie helemaal waterpas stond. Geweldig vakmanschap van de door Welzorg ingehuurde aannemer die de plaatsing deed. Voordat de unit bezorgd werd, hebben ze trouwens de hele tuin leeggehaald en na de plaatsing alle tuintegels aangepast en weer netjes teruggelegd. Ze waren ook heel betrokken, zo van: ‘Vandaag gaan we dat en dat doen, dus het kan even herrie geven.’ Of: ‘Morgen om die en die tijd gaan we de achtergevel verder aanpassen, dus het kan wat frisjes worden.’ Een enorme betrokkenheid en dat geldt zeker ook voor de inzet van de Welzorg-mensen.”

De zorgunit, waar naast een tweepersoonsbed en een airco/verwarming ook een zogeheten ‘sanitair unit’ (douche, wc, wastafel, boiler) in zit, heeft de kwaliteit van leven van zowel Monique als haar man aanzienlijk verbeterd. Monique tot slot: “Ik kan hem nu die constante zorg geven die hij nodig heeft, zonder al die transfers. Naast de toename van een aantal m2 fysieke ruimte door die zorgunit, is er dus ook in mentaal opzicht een hoop ruimte gewonnen.”

Deze pagina wordt u aangeboden door Welzorg Woning op Maat.

Altijd op de hoogte blijven?