Zorgen over bezuiniging via inkomensafhankelijke Wmo-bijdrage

9 juni 2023 - Redactie Support Magazine

Wie vanwege een chronische ziekte of een beperking een traplift nodig heeft, moet straks mogelijk meer betalen. Het kabinet wil dat mensen met een beperking vanaf 2026 een inkomensafhankelijke bijdrage gaan leveren aan de zogeheten Wmo-voorzieningen. Mensen met een handicap reageren kritisch op de bezuiniging: "We leven al aan de rand van de maatschappij." Dat meldt NU.nl.

Laura Bliek is door een spierziekte afhankelijk van meerdere Wmo-voorzieningen, zoals een persoonlijke assistent en een elektrische rolstoel. Ze kan alleen haar duim bewegen door een ernstige vorm van spinale spieratrofie (SMA). Bliek werkt drie dagen per week als hbo-jurist en studeert daarnaast om advocaat te worden. "Mijn leven zal altijd duurder zijn door mijn handicap, dus ik moet meer geld verdienen", zegt ze.

De meeste Wmo-voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp, kosten 19 euro per maand. Dat is een vast tarief dat voor iedereen gelijk is, ongeacht inkomen en vermogen.

Maar in de Voorjaarsnota is een inkomensafhankelijke bijdrage aangekondigd. Als het aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) ligt, worden de regels voor Wmo-voorzieningen teruggedraaid. Tot 2019 gold namelijk ook al de inkomensafhankelijke bijdrage.

"Dat is destijds niet voor niets afgeschaft", zegt Saskia Visser van Ieder(in), de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Door een opeenstapeling van kosten kwamen veel mensen met een handicap financieel niet meer uit. "Een deel van hen ging zorg mijden om kosten te besparen. Dat kan voor vreselijke eenzaamheid zorgen."

Mensen met beperking zijn duurder uit

Bliek, die ook spreekt namens belangengroep Wij Staan Op!, is verontwaardigd over het bezuinigingsvoorstel: "Mensen met een fysieke handicap maken al véél meer kosten dan de 'gezonde mens'." Ze somt op: "Ik kan niet met het ov in Nederland, dus ik rijd met een dure rolstoelbus. Mijn begeleider moet mee met al mijn uitjes, dus ik betaal voor twee." En een hoog energieverbruik is voor veel mensen met een handicap ook onvermijdelijk.

Lees het artikel verder op NU.nl.

(Bron: NU.nl)

Altijd op de hoogte blijven?