Ydwer loopt tijdens Wings for Life World Run na incomplete dwarslaesie

Foto via Wings for Life.

Fanatiek surfer Ydwer van der Heide kreeg in 2021 een surfongeluk. Hij klapte op een zandbank en wist meteen dat het mis was. Ydwer leefde, mede dankzij zijn werk als actiesportfotograaf, een zeer actief leven en deed fanatiek aan surfen en mountainbiken. Hij heeft een incomplete dwarslaesie, wat betekent dat hij door revalidatie weer gevoel in zijn lichaam kan terugkrijgen. Inmiddels zet Ydwer kleine stapjes, fotografeert weer en is vastberaden opnieuw te leren surfen. En tijdens de World For Life World Run zal hij 100 meter gaan lopen!

In Nederland zijn er naar schatting 8.000 mensen met een dwarslaesie, en daar komen ongeveer 400 mensen per jaar bij. Door een ongeluk, een operatie, slijtage aan het ruggenmerg, maar ook door een virus of bacterie. Voor mensen met een dwarslaesie verandert het leven drastisch. Je moet je lichaam opnieuw leren kennen, maar ook het leven van voor de dwarslaesie zal nooit meer hetzelfde zijn. Het vergt aanpassingen van de persoon op fysiek en mentaal vlak.

1% meer maakt al verschil
Bij genezing denkt men vaak aan weer kunnen lopen. Maar genezing is volgens Ydwer bijvoorbeeld ook al 1% meer gevoel in je armen of benen hebben. Dat maakt voor hem een wereld van verschil. En dat verschil kan alleen worden gemaakt met onderzoek, naar nieuwe technieken en methoden. In 17 jaar tijd heeft Wings For Life als 259 projecten gefinancierd. De organisatie werkt samen met 625 experts, artsen en onderzoekers overal ter wereld op het gebied van ruggenmergletsel. Zo lopen er momenteel 20 baanbrekende projecten en onderzoeken die Wings For Life ondersteunt.

Ydwer van der Heide. Foto via Wings for Life.

(Bron: Wings for Life World Run)

Geef een reactie