Weinig klachten over verkiezingen van stemmers met beperking

Foto via Flickr/Sebastiaan ter Burg

De gemeenteraadsverkiezingen hebben weinig problemen opgeleverd voor mensen met een beperking. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van NU.nl langs onder meer de Kiesraad en Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Een aanzienlijk deel van de “paar honderd” meldingen die Ieder(in) tot nu toe via het Meldpunt Onbeperkt Stemmen heeft ontvangen, is juist positief. “Ik hoorde bijvoorbeeld dat in Zaltbommel een kandidatenlijst in braille was opgesteld voor slechtzienden”, zegt een woordvoerder van het netwerk. Het meldpunt is nog een week geopend.

Ieder(in) laat weten dat het Dovenschap en de Oogvereniging veel hebben gedaan om mensen met een slecht gehoor of verminderd gezichtsvermogen goede toegang tot stemhokjes te bieden. Hetzelfde geldt volgens het netwerk voor Stichting Prokkel, voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Helper in stemhokje
Vooral op het gebied van stemmen met een verstandelijke beperking kan het volgens Ieder(in) nog wel wat beter. Die personen hebben soms hulp nodig in het stemhokje, maar de wet die dat mogelijk moet maken is nog niet ingevoerd. “In één geval ontstond discussie over een helper in een stemhokje, waardoor de persoon die wilde stemmen in paniek raakte”, zegt de Ieder(in)-woordvoerder.

Positief
Toch overheerst bij Ieder(in) een positief gevoel over het aantal meldingen en de inhoud daarvan. “Dat zo veel stemlocaties en het ministerie van Binnenlandse Zaken zo hun best hebben gedaan om mensen met een beperking zonder hindernissen te laten stemmen, vinden wij heel fijn om te horen.”

(Bron: NU.nl)

Geef een reactie