Wachttijd voor hulphond opgelopen tot anderhalf jaar door tekort aan pleeggezinnen

21 februari 2023 - Redactie Support Magazine

Wachttijden voor een hulphond zijn mede vanwege corona flink opgelopen tot ruim anderhalf jaar, meldt WNL via Omroep Gelderland. Stichting KNGF Geleidehonden doet hierom een dringende oproep voor meer pleeggezinnen: "Je doet het voor iemand die echt hulp nodig heeft en de hulp goed kan gebruiken".

Een hulphond kan worden ingezet om mensen met een beperking te helpen om een zelfstandiger leven te leiden met meer vrijheid. Bijvoorbeeld bij een visuele of lichamelijke beperking. Ook mensen met PTSS kunnen baat hebben bij een hulphond.

120 gezinnen gezocht

Om deze honden op te leiden zijn er echter pleeggezinnen nodig en daar is momenteel een dringend tekort aan. De stichting zoekt nu met name gezinnen die hulphonden willen opvoeden voor de eerste maanden van hun leven. Dit jaar wil KNGF zo’n 120 nieuwe adressen werven.

Begeleiding

Tijdens het opleiden van de hulphonden leer je het beestje zindelijk worden, basisprincipes en commando’s, en ga je op drukke plekken trainen zoals de supermarkt of het station. Helemaal alleen sta je er gelukkig niet voor, je wordt begeleid door een ervaren instructeur. Na een jaar moet je als pleeggezin afscheid nemen, want dan gaat de pup officieel 'naar school'.

Aanmelden

Vooral in Gelderland, Zuid-Holland en Friesland zoekt KNGF nog hondenliefhebbers die een geleidehond wil grootbrengen, omdat daar nog instructeurs zijn met ruimte in hun agenda. Op de website van KNGF Geleidehonden lees je hoe het aanmelden in zijn werk gaat.

Bekijk het bijbehorende tv-item van WNL:

En bekijk hier de video van Omroep Gelderland:

(Bron: WNL/Omroep Gelderland)

Altijd op de hoogte blijven?