VVD en D66 willen 10 miljoen voor innovaties in zorg

Foto via Project MARCH

Technologie kan veel hulp bieden aan mensen met een handicap, maar dat gebeurt volgens regeringspartijen VVD en D66 nog te weinig. Met een speciaal fonds willen ze dat stimuleren.

Een exoskelet dat helpt om dwarslaesiepatiënten weer te laten lopen of een zorgrobot die helpt met huishoudelijke taken. Er zijn ideeën genoeg in de zorg. Maar weinig van die technieken worden in de praktijk gebruikt.

“Er gebeuren hele mooie dingen maar het lukt nog niet goed om die snel beschikbaar te hebben voor mensen die er baat bij hebben”, zegt VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

10 miljoen euro
VVD en D66 willen een innovatiefonds oprichten en daar extra in investeren. In deze kabinetsperiode moet er tien miljoen euro in dat fonds komen. De helft daarvan is al toegezegd.

Het fonds is niet bedoeld om technologische ontwikkelingen direct te steunen, vertelt D66-Kamerlid Bergkamp. “Het gaat erom dat we de ideeën en kennis bij elkaar brengen.” Nu wordt in de zorg voor mensen met een handicap nog te vaak opnieuw het wiel uitgevonden, vindt ze. “Dat is zonde.”

Ideeën
Om geld uit het fonds te krijgen, moeten zorgaanbieders met plannen komen ‘die de gehandicaptenzorg verder brengen’. De plannen moet ook concreet zijn en er moet duidelijk zijn ‘welk verschil de toepassing gaat maken in het leven van de cliënt en welke invloed deze toepassing heeft op het werk van de professional.’

(Bron: RTL Nieuws)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “VVD en D66 willen 10 miljoen voor innovaties in zorg

 1. Madelon Kroneman
  17 oktober 2018 at 14:46

  Veel innovaties worden nu in de kiem gesmoord omdat ze te duur bevonden worden. Een innovatie die niet vergoed wordt, wordt ook niet geïmplementeerd. De prijs is dus iets wat meegenomen moet worden in dit project.

  Die zorgrobot verder ontwikkelen lijkt me een belangrijke prioriteit gezien de tekorten aan arbeidskrachten in de zorg. Daarnaast vind ik dat er meer aandacht moet komen voor hulpmiddelen die de zelfstandigheid van gehandicapten vergroten, zodat we zoveel mogelijk volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, zonder alles te hoeven vragen aan een ander. Ik zou bijvoorbeeld graag eens op de bank zitten of van de elektrische rolstoel overstappen op een douchezitje. Dat heeft alleen zin als je de rolstoel ook aan de kant kunt rijden met bijvoorbeeld bluetooth technologie.

 2. Jolanda Schimmel van Vessem
  17 oktober 2018 at 17:17

  En voor mensen met een progressieve spierziekte bijvoorbeeld die een aanpassing aan de auto willen, kan dat niet tenzij je een auto hebt die niet ouder is dan 5 jaar, hoe kan iemand die in de bijstand zit zo’n dergelijke auto betalen? Ik ben zo iemand en mijn ziekte gaat sneller achteruit dan ik kan sparen en heb de aanpassing nu nodig en niet over 5 of 10 jaar. Er staat wel een mooie advertentie van Welzorg (auto op maat)op deze site met verschillende auto’s te koop maar de gewone man kan daar niet aan om dus volwaardig deel te nemen aan de samenleving zoals Madelon hierboven schrijft. De regels zijn gewoon onhaalbaar voor zulke mensen als ik en dat is zorgelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *