Vijf mensen met een beperking stralen in mei onder het thema 'Reframing Fashion' op een reeks covers van de Britse editie van modeblad Vogue. Binnenin het magazine zijn nog eens veertien mensen met een handicap te zien. Het idee: ook deze mensen houden van mode, maar de industrie laat ze vaak in de steek. "Er waren veel tranen." Dat meldt het AD.

Wegdromen bij mooie foto’s in modebladen: iedereen zal het weleens hebben gedaan, maar een deel van de maatschappij kijkt naar iets wat onmogelijk lijkt. Denk aan de kleding zelf: wie geen gangbare maat heeft, kan bij menig groot merk niet terecht. Denk ook aan het modellenwerk: mensen met een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, zien in tijdschriften zelden iemand die op hen lijkt. Dan kun je het idee krijgen dat zulk werk en zulke kleding kennelijk niet voor jou zijn.

Niet op handicaps ingericht

De branche is niet op mensen met een beperking ingericht, bleek ook tijdens de planning van de fotoshoots voor de nieuwe Vogue. De makers zochten een fotostudio in Londen, maar die bleken bijna allemaal ergens traptreden te hebben. Een voor iedereen toegankelijke kleedkamer of eetruimte ontbrak ook. De uiteindelijke studio werd zo aangepast dat iedereen er kon werken, met verstelbare make-upstoelen en verrijdbare kledingrekken, zodat stylisten naar de modellen konden komen.

Diverse modellen

Zo werden vijf covers geschoten met vijf vrouwen. Op de eerste staat het Antiguaans-Amerikaanse model Aaron Rose Philip (22), een transgender vrouw met cerebrale parese. Met haar elektrische rolstoel straalt ze in haar jurk van het Milanese merk Del Core:

aaron-rose-philip-vogue Aaron Rose Philip. Coverfoto door Adama Jalloh, via British Vogue.

De Ierse schrijfster en activist Sinéad Burke (33), die achondroplasie (dwerggroei) heeft, hielp Vogue de shoot te organiseren en staat zelf in Alexander McQueen op een andere cover:

sinead-burke-vogue Sinéad Burke. Coverfoto door Adama Jalloh, via British Vogue.

Hollywoodster Selma Blair (50) siert ook een cover. De actrice heeft multiple sclerose (MS) en gekleed in Valentino poseerde ze met haar wandelstok:

selma-blair-vogue Selma Blair. Coverfoto door Adama Jalloh, via British Vogue.

De andere modellen die met hun foto's binnenin het magazine staan, zijn hier te zien.

Veel tranen

Vogue-hoofdredacteur Edward Enninful, die zelf een bloedafwijking en problemen met zijn zicht en gehoor heeft, vindt de covers één van zijn "meest trotse momenten". "Er waren veel tranen", zegt hij tegen BBC News. "Veel van de modellen dachten dat fotoshoots niet voor hen zijn weggelegd en konden niet geloven dat ze nu meedoen."

Iedereen verdient het om gezien te worden, zegt de hoofdredacteur. "Als deze nummers verschijnen, hoop ik dat veel mensen met een beperking ze zien en zeggen: ik kan mezelf niet alleen terugzien in Vogue, maar ook in de mode."

(Bron: AD.nl)

Altijd op de hoogte blijven?