Het weigeren van assistentiehonden in openbare ruimtes is in de meeste gevallen verboden. Toch kreeg het College voor de Rechten van de Mens het afgelopen jaar opvallend veel meldingen van mensen die niet welkom waren met hun assistentiehond. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Discriminatiezaken van het College.

Het College kreeg het afgelopen jaar 2.074 meldingen over gelijke behandeling. De meest voorkomende gronden waarover werd gemeld zijn: handicap of chronische ziekte, ras en geslacht. Daarnaast ontving het College 580 verzoeken om een oordeel. In 141 zaken heeft het College een oordeel uitgesproken. In 46% van deze zaken was uiteindelijk sprake van discriminatie. 68% van de organisaties heeft een maatregel genomen naar aanleiding van het oordeel. Daar bovenop is 7 procent van de organisaties nog van plan om maatregelen te gaan nemen. De meest voorkomende discriminatiegronden zijn handicap of chronische ziekte, ras en geslacht. Dit is een andere lijst dan vorig jaar: toen stond grond ras op nummer één.

Weigeren van assistentiehonden

In 2023 kreeg het College 481 meldingen en 138 verzoeken om een oordeel over de rechten van mensen met een beperking. Het College kreeg met name opvallend veel meldingen over het weigeren van assistentiehonden, bijvoorbeeld in restaurants of op de camping. Het weigeren van een assistentiehond is verboden. Alleen in enkele gevallen mag er een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld op een intensive care afdeling van een ziekenhuis. Bekijk hier een oordeel over het weigeren van een assistentiehond.

Maatregelen na oordeel

Het College doet in zijn oordelen aanbevelingen aan organisaties om discriminatie te voorkomen en bestrijden. Veel organisaties volgen deze aanbevelingen op door maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld een schadevergoeding of excuses voor de getroffene, maar ook het aanpassen van het beleid of de werkwijze van de organisatie.

Oordeel eigen handelen

Ben je werknemer of eigenaar van een bedrijf, organisatie of instelling? Dan kun kun je het College ook vragen om te onderzoeken of hun beleid of werkwijze discriminerend is. Dit noemen we een ‘oordeel eigen handelen’. Lees hier een voorbeeld van zo'n oordeel, dat aangevraagd werd door dating-app Breeze.

Dashboard

Dit jaar is de Monitor Discriminatiezaken voor het eerst digitaal. Vanaf nu brengt het College voor de Rechten van de Mens de monitor elk halfjaar uit. In dit dashboard vind je de cijfers van 2023 en voorgaande jaren.

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Altijd op de hoogte blijven?