Toegankelijkere Sprinters met wc vanaf nu op het spoor

9 augustus 2018 - Redactie Support Magazine

Vanaf vandaag kunnen treinreizigers ze tegenkomen: de eerste omgebouwde Sprinters met schuiftrede en toilet zijn in gebruik genomen, meldt de NS.

"Een Sprinter zonder wc, ooit leek dat een goed idee. Met de kennis van nu zeggen we: hadden we niet moeten doen. Daarom nemen we in samenwerking met een consortium van Siemens en Bombardier 131 Sprinters onder handen", schrijft de NS op haar website.

Rolstoeltoegankelijk toilet

De treinen worden onder meer voorzien van een groot, rolstoeltoegankelijk toilet, een plek voor twee fietsen en een schuiftrede bij de deur. Ook komen er twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen met daarbij een speciale hulpknop. Voor mensen met een visuele beperking is voelbare informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk op de tast hun weg kunnen vinden.

Eind 2021

De eerste twee treinen zijn klaar en rijden vanaf nu in de dienstregeling. Binnenkort volgt nog een trein. Naar verwachting zijn eind 2021 alle 131 treinen aangepast. Overigens steekt de NS 'voor meer comfort' de 35.000 treinstoelen van de 131 Sprinters ook in een nieuw jasje vanaf begin 2019. Hiermee is de bekleding hetzelfde als in het andere type Sprinter dat rondrijdt.

De Tweede Kamer verplichtte de NS, een staatsbedrijf, al in 2011 om ervoor te zorgen dat in 2025 in alle treinen een toilet aanwezig is. De kosten van de ombouw bedragen vele tientallen miljoenen euro's.

Vorig jaar werd al bekend gemaakt hoe de nieuwe sprinters eruit komen te zien, het artikel en de beelden vind je hier terug.

(Bron: AD.nl)

Altijd op de hoogte blijven?