Praktisch, handig, efficiënt. In de wereld van hulpmiddelen draait het bijna altijd om dit soort termen. Mooi, elegant en aantrekkelijk komen op het tweede plan. En dat geldt ook voor veel rolstoelvriendelijke kleding. Onterecht, vindt Tirzah López, vice-Miss World Wheelchair van 2022. “Kleding moet voor iedereen mooi zijn.”
Tekst: Layla de Jager
Tirzah López (32) gebruikt een rolstoel sinds een skiongeluk in 2016, waarbij ze een dwarslaesie opliep. Nu ze op wielen door het leven gaat, is het haar doel een rolmodel - pun intended - te zijn voor andere vrouwen in een rolstoel. Op Instagram deelt ze onder haar alias ‘Felina Tiger’ veel over haar leven. Daarbij wil ze wel een kanttekening plaatsen: “Het werkt voor iedereen anders. Zelf deel ik mijn persoonlijke ervaringen om bij te dragen aan meer representatie.”
Na haar ongeluk merkte ze dat de wereld voor iemand in een rolstoel totaal anders is. “Ik ben afgestudeerd als textielengineer, ik wilde in de mode werken,” vertelt ze. “Maar de werkelijkheid was dat een baan vinden erg lastig was. Ik merkte in alles dat ik als persoon met een beperking heel anders behandeld werd; er is sprake van kansenongelijkheid. Met veel omwegen ben ik uiteindelijk aan een woning en een parttimebaan gekomen. Hulp vragen bij instanties is lastig en levert soms een hoop gedoe op, maar ik doe het wel. Het is belangrijk op tijd aan de bel te trekken.”
Twee missies
Eind 2022 vertegenwoordigde Tirzah Nederland tijdens de Miss World Wheelchair- verkiezing in Mexico. Net als bij de bekendere missverkiezingen is het uiterlijk belangrijk, maar deze verkiezing heeft een belangrijker doel: wereldwijd het imago van vrouwen in een rolstoel veranderen, om te laten zien dat zij er ook zijn en gezien mogen worden. “Elke Miss heeft een missie en ik had er eigenlijk twee,” legt Tirzah uit. “Ik wil dat mensen met een handicap zichtbaarder zijn in de maatschappij én ik wil een gezonde leefstijl stimuleren. Als mensen zoals ik niet in de media verschijnen en dus onzichtbaar zijn, is de kans groot dat een handicap voor anderen bijzonder, raar of moeilijk blijft. Naast die representatie vind ik gezond leven belangrijk. Voor de gemiddelde Nederlander is er onwijs veel aanbod en kennis, maar als je zittend door het leven rolt, is naar de sportschool gaan toch even anders. Ook kennis over de juiste voeding is belangrijk voor iemand in een rolstoel.”
- Op haar website 'Felina Tiger' geeft Tirzah zes tips voor rolstoelvriendelijke kleding:
- 1. Zoek verstelbare kleding, bijvoorbeeld met een trekkoord, elastische taillebanden en verstelbare sluitingen
- 2. Kies stoffen die tijdloos en duurzaam zijn. Een goede broek of legging die met verschillende looks te combineren is, is een must
- 3. Zoek kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is
- 4. Overweeg op maat gemaakte kleding die bij je lichaamsvormen past
- 5. Heb je een favoriet kledingstuk dat niet helemaal rolstoelvriendelijk is, laat het dan veranderen of aanpassen
- 6. Bekijk aangepaste kledingmerken. Merken als Tommy Adaptive, MOS by Alicia de Groot en IZ Adaptive hebben geweldige kleding voor rolstoelgebruikers
Zichtbaar maken
In het dagelijks leven werkt Tirzah als visual designer bij een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast houdt ze zich bezig met allerlei projecten om mensen met een beperking zichtbaarder te maken. Zo maakt ze met twee anderen de podcast ‘De Dwarsliggers’ over het leven met een dwarslaesie en is ze erg actief op social media. Ook werkt ze regelmatig samen met kledingontwerpster Alicia de Groot, die speciale kleding voor mensen in een rolstoel maakt. Volgens Tirzah een voorbeeld van hoe het in de kledingindustrie ook kan.
- Mensen met een handicap moeten overal zichtbaarder zijn
- “Aangepaste kleding is ontworpen vanuit een praktisch oogpunt, maar het oog wil ook wat,” stelt ze. “Neem bijvoorbeeld broeken: het is voor mensen die geen gevoel hebben in bepaalde lichaamsdelen gevaarlijk om ritsen te gebruiken. Maar ruimvallende broeken staan niet mooi als het alleen maar een hoop stof is De pasvorm bij een zittend persoon is anders dan bij iemand die staat. Gelukkig zijn er steeds meer merken - vooral de kleine - die moderne, aangepaste kleding maken voor rolstoelgebruikers.”
- Zelf heeft ze ooit het idee gehad een winkel met rolstoelvriendelijke kleding beginnen. “Een online winkel voor kleding en accessoires”, licht de Arnhemse toe. “Maar na het opzetten van het bedrijfsplan ben ik gestopt. Mijn woonsituatie was toen heel onzeker, ik had de financiën niet om te starten; andere dingen waren op dat moment belangrijker, dus staat dat idee nog in de koelkast. Maar wie weet…”