Tandemduo Bangma/Bos in recordtijd naar wereldtitel

24 maart 2024 - Robin Wubben
Beeld: Mathilde Dusol

Tandemwielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos hebben goud gewonnen tijdens de WK para-baanwielrennen in Rio de Janeiro. De regerend kampioenen snelden in een nieuwe wereldrecordtijd naar de titel op de 4.000 meter achtervolging.

Apeldoorner Bangma (26) en Bos (36) uit Amstelveen lieten er op de Braziliaanse wielerbaan geen twijfel over bestaan wie het goud ging winnen op de 4 kilometer lange race van tandem tegen tandem. Al vanaf de eerste ronde waren ze in de finale sneller dan het Britse duo Bate/Latham. Met een gemiddelde snelheid van ruim 60,4 kilometer per uur noteerden ze een nieuw wereldrecord: 3 minuten, 58 seconden en 397 duizendsten. Daarmee waren ze 0.369 seconden sneller dan hun oude toptijd die ze vorig jaar in Glasgow lieten noteren.

Toonaangevend

De geboren Fries Bangma en Noord-Hollander Bos zijn de laatste jaren toonaangevend op het baanonderdeel. Ze wonnen in 2021 paralympisch goud, veroverden in 2023 de wereldtitel en prolongeerden die nu dus op de wielerbaan waar in 2016 de Paralympische Spelen gehouden werden. De slechtziende Bangma won toen met Teun Mulder als piloot goud op de 1.000 meter tijdrit.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?