Support Magazine nr. 5 - Opvoeden & Zelfredzaamheid

28 oktober 2022 - Redactie Support Magazine

Editie 5 staat in het teken van Opvoeden & Zelfredzaamheid. Als iemand daar veel van weet en mooie verhalen over kan vertellen, dan is het Kees-Jan van der Klooster wel. Kees-Jan (45) is oud-paralympisch zitskiër en oprichter van K-J Projects, dat zich inzet voor een betere beeldvorming van mensen met een handicap. En nu is hij ook gasthoofdredacteur van Support Magazine! Kees-Jan: "Mijn special besteedt veel aandacht aan een onderwerp waarvoor ik mij persoonlijk al sinds 2005 inzet - sinds 2020 samen met de Stichting Wheelchair Skills Team - namelijk: het belang van rolstoelvaardigheid."

Support Magazine 5-2022 is verkrijgbaar vanaf dinsdag 1 november 2022 en bevat onder meer de volgende onderwerpen:

Een vrolijk, negenjarig meisje uit Eindhoven, dat toevallig in een rolstoel zit. Tijdens de bijna twee uur dat ik met haar en haar ouders praat, is de glimlach niet van haar gezicht te krijgen. Jula praat honderduit over haar rolstoel en de coole dingen die ze ermee kan. Dat was een paar maanden geleden wel anders.

De Esther Vergeer Foundation is al jaren een bekende naam in de wereld van de gehandicaptensport. Het begon 18 jaar geleden met een paar rolstoeltennisclinics per jaar en groeide uit tot een foundation met tenniskampen, trainingsprogramma’s en sportpoli’s in bijna alle academische kinderziekenhuizen. Het doel is sinds 2004 onveranderd: ieder kind met een beperking ‘gewoon’ laten sporten.

Buitenspelen, op bezoek bij een vriendje, meespelen op het schoolplein. Allemaal activiteiten die voor een kind in een rolstoel normaal zouden moeten zijn. Helaas is dat niet (altijd) zo. Een gebrek aan rolstoelvaardigheid is vaak de reden. Onnodig, maar in revalidatiecentra en bij therapeuten is er vaak weinig aandacht voor.

Volg de sporen van een local en boek een fijne citytrip naar een van onze provinciehoofdsteden. Deze keer gidst Joop van de Werken ons door ‘s-Hertogenbosch. Of is het nou Den Bosch?

"Gek eigenlijk, ik heb ineens een vrouwenlijf!" zegt Evelien Spreitzer. Ze heeft ruim dertig jaar geen bh meer gedragen als ze met haar pgb’er Brigitte in een lingeriewinkel belandt. In de documentaire Sexual Healing zien we haar in een vuurrode bh naar zichzelf kijken in de spiegel. Ze moet erom lachen maar raakt ook geëmotioneerd. Nooit heeft ze op die manier naar zichzelf gekeken. De kijker kijkt mee door haar ogen naar het spiegelbeeld en denkt bijna onwillekeurig: hoe kijk ik eigenlijk naar mijn eigen lichaam? Is het mijn lijf, houd ik ervan?

Bestellen en abonneren

Bestel de nieuwe editie via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. Wil je in de toekomst verzekerd zijn van automatische toezending van élke editie, dan kun je beter meteen een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar plus welkomstcadeaus.

Altijd op de hoogte blijven?