Stomavereniging ontevreden over uitlatingen CZ

3 juni 2013 - Redactie Support Magazine

De voorzitter van de Nederlandse Stomavereniging, Thijs Fonville, heeft gereageerd op uitlatingen van CZ-topman Wim van der Meeren in dagblad Trouw van 31 mei 2013. De CZ-bestuursvoorzitter beweerde eerder dat stomazakjes voor 17 cent in China gemaakt kunnen worden. Fonville vindt dit stemmingmakerij.

Zorgverzekeraar CZ zegt voor het terugdringen van de zorgkosten overal winst te kunnen behalen en vindt een stomazak van 4 euro te duur, omdat het 'slechts een eenvoudig plastic product' is.
Thijs Fonville spreekt dit tegen en legt uit: ‘Stomazakjes bestaan uit verschillende materialen en hebben ook nog eens diverse lijmsoorten. Dat is nodig omdat zo’n zakje 24 uur per dag tegen je huid aan zit. Ik daag iedereen uit om dag in dag uit met een ‘eenvoudig plastic product’ op de buik rond te lopen. Je gaat zweten onder het zakje, je krijgt last van huidirritaties en van wonden die slecht genezen omdat er steeds weer een eenvoudig plastic zakje overheen gaat. De vraag aan Van der Meeren is: wie betaalt dan de hoge kosten van die wondverzorging weer?’
Daarnaast biedt een goedkoop stomazakje niet de oplossing voor de vele verschillende soorten zakjes die er nu zijn. Er zijn stomazakjes van verschillende materialen vanwege allergieën, maar ook voor verschillende soorten ontlasting.

De Nederlandse Stomavereniging laat blijken een voorstander te zijn van het zoeken naar oplossingen om de hoge zorgkosten tegen te gaan. Hier moet de kwaliteit echter altijd bij voorop blijven staan.
Inmiddels heeft de Stomavereniging een uitnodiging aan Wim van der Meeren gestuurd voor een gesprek waarin een heldere toelichting gegeven kan worden.

Altijd op de hoogte blijven?