Volg de sporen van een local en boek een fijne citytrip naar een van onze provinciehoofdsteden. Deze keer gidst Gerda van ’t Land ons door de middeleeuwse vesting- en Hanzestad Zwolle, de hoofdstad van Overijssel.

Tekst: Eelke Kelderman

1-Gerda-van-t-Land Gerda van ’t Land drinkt elke zaterdag koffie bij Café Foyé. Foto: Raoul Bakker.

Gerda van ‘t Land: “Grappig, hoe ouder ik word, hoe blijer ik kan zijn met de stad waar ik ben opgegroeid. Mijn middelbare school stond in de binnenstad van Zwolle, ik ben daar ook veel uitgegaan. Toen was alles nog minder toegankelijk, zodat ik vaak trappen op- en afgetild moest worden. Ik heb nooit iets hoeven missen. Nu werk ik al bijna veertig jaar in de binnenstad, eerst bij NBBS Reizen en later bij mijn eigen reisbureau Buitengewoon Reizen. Hierdoor heb ik veel contact met andere ondernemers in de stad. Omdat onze klanten inmiddels uit heel Nederland komen, heb ik daar nu steeds minder tijd voor. In het weekend haal ik dat graag in, want er is veel leuks te beleven. Zwolle heeft gezellige pleinen, alles ligt dicht bij elkaar en rondom de stad is het een groene oase. Geniet van mijn stad!”

Thuis in de Foyé

“Vaste prik, elke zaterdagmorgen drink ik samen met Raoul (Gerda’s partner, red.) koffie bij Café Foyé in Schouwburg Odeon. Het is een lichte, fijne plek, we hopen altijd op een tafeltje aan het raam of in de zon op het terras. Het is net iets buiten de drukte, echt een soort thuisplek voor ons. In de avond blijven we ook nog wel eens hangen na het theater of een film.”

Vanuit de wolk

“Boven op het vroegere Paleis van Justitie, nu Museum de Fundatie, is een reusachtige ‘wolk’ geplaatst. Deze spectaculaire uitbreiding van het museum voor moderne kunst is aan de buitenkant bekleed met 55.000 wit-blauwe tegeltjes uit Makkum. Dat moet je echt even gaan zien! Binnen in de wolk kijk je uit over de binnenstad van Zwolle. Rondom het museum vind je gezellige terrasjes.”

Rolstoeltoegankelijke ingang aan de Potgietersingel, langs de Stadsgracht.

4-Museum-de-Fundatie Gerda van ’t Land drinkt elke zaterdag koffie bij Café Foyé. Foto: Raoul Bakker.

Leeshemel

“Of je er nou wel of niet een boek koopt, bij Waanders In de Broeren kan je uren vertoeven en je vergapen aan de pracht van de middeleeuwse Broerenkerk die tot boekhandel is omgetoverd. Bovenin, vlak onder de gewelven, kun je in het Leeshemel café lekker wegdromen met een boek bij een ‘Zwollenaartje’ van patisserie Lindeboom. Ik ga hier naar de wc als ik in de stad ben, het is er lekker ruim.” 3-Waanders-In-de-Broeren Boekhandel Waanders in de Broeren. Foto: Raoul Bakker.

Bella la vita

“Echt uit eten? Ga dan naar D’Andrea’s. Italiaans eten op zijn best, een echte culinaire beleving. Verwacht geen geruite tafelkleedjes of pasta bolognese. De kunstwerkjes op je bord zijn altijd een aangename verrassing! Je kiest voor drie, vier of vijf gangen, er is geen kaart. Reserveren is wel nodig, het is er altijd druk.”

Er is geen aangepast toilet, wel een normaal toilet op de begane grond.

Vreugdevol

“Minstens een keer per week kom ik in natuurgebied de Vreugderijkerwaard, ik woon er vlakbij. Het ligt prachtig langs een nevengeul van de IJssel, op de achtergrond zie je het kerktorentje van Zalk. Er lopen grazers, dus er is een wildrooster (met twee ‘sporen’ voor de rolstoel) aan het begin van het anderhalve kilometer lange pad dat naar de goed toegankelijke vogelkijkhut leidt. Het hele jaar door kwetteren hier grote aantallen vogels. Bij biologische schapenmelkerij de Vreugdehoeve (waar je de auto neer kunt zetten) hebben ze ongelooflijk lekker schapenijs. Hou je van natuur en fietsen? Doe dan zeker ook het ‘Rondje Zwolle’, een fietstocht van veertig kilometer rondom de stad, dwars door de uiterwaarden van de Vecht en de IJssel. Ook goed te doen met de handbike.”

5-Gerda-van-t-Land-hoogwater-bij-de-Vreugderijkerwaard Gerda: “De Vreugderijkerwaard is elke keer anders, hoogwater is helemaal indrukwekkend”. Foto: Raoul Bakker.

Winkelen

“Aan de Sassenstraat zitten de leukste winkels van de stad, maar helaas zijn veel daarvan niet toegankelijk. Mooie uitzondering is Engel Winkelcafé, je kan er lekker zitten maar ook leuke handgemaakte of fairtradecadeautjes vinden: kaarsen, mooie dekens en bijzondere kaarten. De straat maakt verderop een slinger over het Bethlehemkerkplein tot aan de Sassenpoort, die je natuurlijk even gezien moet hebben. Via de Nieuwe Markt, mijn favoriete plein in de zomer, loop je richting damesmodezaak September, daar koop ik regelmatig een leuk jurkje of vestje.”

6-Sassenpoort De Sassenpoort, de enige Zwolse stadspoort die nog overeind staat. Foto: Raoul Bakker.

Ongehinderd slapen

Grand Hotel Wientjes Het enige hotel met aangepaste kamer in het directe centrum van Zwolle: Grand Hotel Wientjes. Het hotel in de voormalige burgemeesterswoning is al negentig jaar een begrip in de stad. Vlakbij het station en op loopafstand van het historische centrum. Ook het restaurant krijgt goede beoordelingen. De kamer is niet groot, maar heeft aanpassingen in de badkamer en is met de lift bereikbaar. Bekijk meer op Ongehinderd.

2-Wientjes-Bilderberghotel Grand Hotel Wientjes. Foto: Raoul Bakker.

Parkeren en toiletten in Zwolle

Met gehandicaptenparkeerkaart én blauwe schijf gratis parkeren op algemene en gehandicaptenparkeerplaatsen voor maximaal drie uur. Na 18:00 uur maximaal vijf uur. Mits anders vermeld is er op de beschreven locaties een rolstoeltoegankelijk toilet. Openbare aangepaste toiletten op de Potgietersingel (parkeerplaats) en bij de fietsenstallingen op het Meerminneplein en het Rodetorenplein. Meer info vind je hier.

Altijd op de hoogte blijven?