De standaardmanier om elektrische rolstoelen te besturen is met een joystick, maar voor sommige gebruikers is dit fysiek niet mogelijk. De slimme rolstoelbesturing van CoMoveIT biedt hiervoor een oplossing die gebruik maakt van sensoren en artificiële intelligentie. Deze uitvinding werd nu bekroond met de internationale EACD Technology & Innovation Award 2022.
Technologie en innovatieve oplossingen maken steeds meer het verschil in onze samenleving en in de revalidatie. De European Academy of Childhood Disability (EACD) stimuleert nieuwe ontwikkelingen en reikt jaarlijks de Technology & Innovation Award uit. Op het congres in Barcelona werd deze internationale prestigieuze prijs dit jaar uitgereikt aan CoMoveIT voor hun innovatief en hoogtechnologisch besturingssysteem CoMoveIT Smart.
Onafhankelijke mobiliteit
"Het slimme besturingssysteem is goed nieuws voor mensen met complexe bewegingsstoornissen", vertelt Sotirios Gakopoulos, CTO van CoMoveIT en co-uitvinder van het systeem. "Denk maar aan de rolstoelgebruikers wereldwijd met een hersenverlamming (cerebrale parese). Door hun aandoening maken zij veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Onze rolstoelbesturing brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit."
Technologie ontwikkeld aan KU Leuven, België
De CoMoveIT Smart werd evidence-based ontwikkeld aan KU Leuven onder leiding van professor Elegast Monbaliu, tevens Clinical officer van CoMoveIT. "We zijn vereerd en trots om deze prijs te winnen. Het is een internationale erkenning voor onze aanpak en toont meteen ook het belang aan van dit product voor gebruikers wereldwijd. We maken gebruik van state-of-the-art technologie. Doordat onze hoofd-voetbesturing zich continu aanpast, kunnen ook mensen met complexe bewegingsstoornissen een elektrische rolstoel bedienen. Velen onder hen hebben grote intellectuele mogelijkheden, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties. Onze rolstoelbesturing kan die motorische lock-in mee doorbreken. We kunnen deze groep rolstoelgebruikers dus meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven," stelt professor Monbaliu.
CoMoveIT, spin-off van KU Leuven en geleid door CEO Frederik Vervenne, biedt dit product aan via gespecialiseerde rolstoeladviseurs.
Meer lezen over de nieuwste hulpmiddelen en andere uitvindingen? Neem via onderstaande knop een voordelig abonnement op Support Magazine!