Skiën met Eva Eikhout

3 maart 2023 - Redactie Support Magazine

Als voorbereiding op een gezamenlijke skivakantie brengt Eva Eikhout samen met haar vrienden een bezoek aan Snowworld Zoetermeer. Daar leren de vrienden hoe ze straks in de bergen samen met Eva in haar zitski een afdaling kunnen maken. Oefening is een vereiste, zo blijkt. Over hachelijke acties en - vooral - ontroering.

Tekst: Eva Eikhout

3A-Eva-goed-gekleed-in-de-Dolomieten-1 Eva Eikhout tijdens een eerdere skivakantie. Goed gekleed!

Mijn vrienden en ik willen heel graag met zijn allen op skivakantie. Nou ski ik al zo’n beetje mijn hele leven, maar dat doe ik in een zitski. Zelfstandig skiën is simpelweg iets wat ik niet kan, en ook nooit zal kunnen. Daarom ga ik al jaren met onwijs veel plezier mee met de Vereniging Gehandicapte Wintersporters (VGW). Je krijgt dan de hele week begeleiding van iemand die hier een speciale cursus voor heeft gedaan. De begeleiding geldt trouwens ook voor het après-skiën, dikke aanrader, maar dat geheel terzijde.

Tot mijn grote verbazing wilden al mijn vrienden graag óók zo’n skicursus doen, zodat ze allemaal een dagje met mij kunnen skiën als we samen op wintersport gaan. Deze dingen raken mij, want diep in mijn hart ben ik soms bang dat ik ze juist tot last bent. En dat ze met de skivakantie zullen inzien hoe onhandig het is om bevriend met mij te zijn. Dat het eigenlijk alleen maar gedoe oplevert... Maar mijn vrienden zouden mijn vrienden niet zijn als ze dit zo zouden ervaren. En dus vertrekken we op een zaterdagochtend naar Snowworld in Zoetermeer, met een Bi-unique zitski en een paar korte ski’s achterin. Mijn beste vriendin Lotte heeft een aantal jaar geleden de skicursus al gedaan en we zijn samen ook al een paar keer gaan skiën, dus zij zal de rest van het gezelschap uitleggen hoe het allemaal werkt.

1-vlnr-Mart-Eva-Bram-in-Snowworld Lotte, Eva en Bram op de skibaan van Snowworld Zoetermeer.

Doodeng

Samen met Lotte pak ik de eerste sleeplift naar boven en we skiën samen soepeltjes naar beneden. Ik in de zitski, zij erachter. Ik voel hoe we op elkaar zijn ingespeeld. Niet alleen in de sneeuw, maar überhaupt als beste vriendinnen.

Beneden aan de piste vraag ik wie het stokje van Lotte wil overnemen. Mart steekt enthousiast zijn hand op. Prima! In de sleeplift omhoog vraagt hij of ik zenuwachtig ben. Ik vertel Mart dat ik vertrouwen in hem heb, maar ergens weet ik ook dat ik dit zeg om hém wat extra vertrouwen te geven. Want stiekem vind ik het doodeng om me vrijwel volledig over te geven aan mijn vrienden. Mart is een ontzettend goede luisteraar, hij houdt veel rekening met me. Onze eerste afdaling gaat vrijwel vlekkeloos. "Ik vond het eigenlijk doodeng, maar ik dacht ik laat niks merken," zegt hij na de eerste afdaling. Ik lach en vertel hem dat ik er precies zó in sta. "Nog een keer dan maar?" vraagt hij enthousiast.

Peptalk

Na de tweede afdaling in Snowworld is Emma aan de beurt. Bovenaan de piste overvalt haar opeens het gevoel van verantwoordelijkheid. Ik geef haar een peptalk en vertel haar dat ik haar erdoorheen zal slepen. En dat ik niet bang ben om te vallen. Na een paar bochtjes voelt Emma zich steeds zekerder worden. Haar tweede afdaling gaat al veel beter. Emma skiet al haar hele leven en je voelt dat haar technieken hun werk doen. Na twee afdalingen krijgt ook Emma er zowaar plezier in en geeft ze me met tegenzin door aan de volgende.

Volle vaart

Dan is Bram aan de beurt. Bram is de sterkste van de groep, dat voel ik meteen aan de manier waarop hij de Bi-unique vastheeft. Zodra Bram eerste bocht inzet, voel ik al dat we vaart gaan maken. Ik roep naar hem dat hij lange bochten moet maken en tegen de berg op moet sturen, maar in plaats daarvan is Bram meer in voor een beetje parallel skiën. Omdat hij zo sterk is, heeft hij dit verrassend goed onder controle, maar ik merk wel dat het mij spanning geeft. Hij moet eerst weten hoe hij de Bi-unique volledig onder controle kan houden - door dus die grote bocht te maken - daarna is het tijd voor dit soort fratsen. Tegelijkertijd waardeer ik Brams onbevangenheid enorm. Hij gáát gewoon. Met volle vaart. De tweede afdaling skiet hij keurig tegen de berg op en voelt hij hoe handig het is om op die manier controle te houden. "En dan nu nog een keer hard?" vraagt hij met een grijns.

02-Joep-en-Eva-in-Snowworld Mart en Eva tijdens de
oefensessie in de skihal.

"Stop!"

Op de valreep is Joep aan de beurt. Ik geef hem een snelle uitleg hoe het werkt, waarna we de sleeplift naar boven pakken. Zodra Joep de afdaling inzet, voel ik dat hij totaal geen controle heeft. "Stop!" roep ik hard. Ik vraag hem nadrukkelijk om grotere bochten te maken en ook Lotte springt in door even één bocht voor te doen. "Ik snap ‘m!" zegt Joep als hij dit ziet. De tweede helft van de piste gaat het iets beter, maar ik ben blij dat onze tijd erop zit. "Ging best goed, toch?" vraagt Joep gemeend. Lotte en ik lachen stiekem naar elkaar. "Het kon erger," zeg ik.

Aan het bier

Een kwartiertje later zitten we buiten in de zon wat te drinken. Ik kijk naar mijn vrienden en de tranen prikken achter mijn ogen. Míjn vrienden die deze zaterdagochtend hebben opgeofferd om met mij te gaan skiën zodat we samen op wintersport kunnen. "Mogen we eigenlijk wel bier drinken als we jou begeleiden?" vraagt Mart. "Misschien kunnen we jou zo’n bierhelm opzetten," reageert Bram lachend. "Ja, dan kunnen we skiënd bier drinken!" roept Mart met een twinkeling in zijn ogen. "Ik vind eigenlijk dat je geen bier mag drinken als je met Eef skiet," zegt Joep opeens op serieuze toon. Iedereen knikt instemmend. Draagt Joep toch ook zijn steentje bij.

Altijd op de hoogte blijven?