Scoozy: hét alternatief voor de scootmobiel

Hoe verbeter je een simpel voertuig als een scootmobiel? Door het opnieuw uit te vinden. Dat deed Job van de Kieft samen met zijn team, en het prototype staat nu te stralen te Delft: de Scoozy. Een scootmobiel zonder stuurkolom met een aantal zeer aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van wat we gewend zijn.

Job van de Kieft ontvangt ons bij YES!Delft, het incubatorcentrum van de TU Delft. We kennen hem misschien nog van de winnende recordpoging om op zonne-energie zo lang mogelijk te rijden. Het wereldrecord werd door Delftse studenten gewonnen, en Job mocht zonnewagen Nuna3 over de finish sturen. Sindsdien is hij gefascineerd door alles wat maar met elektrisch rijden te maken heeft. Hij werkte na zijn studie Industrieel Ontwerpen – hij studeerde af of een Segway-achtig voertuig – enige tijd bij TNO. Maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik realiseerde me dat er eigenlijk al tientallen jaren ervaring is met elektrisch rijden,” zegt Job, “namelijk bij de scootmobiel. Die bestaat al 40 jaar. En eigenlijk is er in die veertig jaar maar mondjesmaat iets verbeterd.”

Dat gaf aanleiding nu eens helemaal opnieuw te gaan denken over het ontwerp. En dat zou wel eens niet overbodig kunnen zijn, want de huidige scootmobielen zijn niet probleemloos. Job: “Je zal misschien schrikken, maar er vielen in 2016 alleen al in Nederland 38 doden met scootmobielen. En vele honderden malen zijn er ongevallen met de scootmobiel. 75% van die ongevallen zijn eenzijdig, dan is de scootmobiel het enige voertuig dat er bij is betrokken. Dus alle aanleiding om eens goed na te denken over het ontwerp.”

Alles lezen over de nieuwe Scoozy? Je kunt het volledige artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

  12 comments for “Scoozy: hét alternatief voor de scootmobiel

 1. A.J.B.Bakker
  10 juni 2017 at 16:12

  Dat ziet er goed uit.Zou dat wel een tijdje willen proberen. Maar zal niet goedkoop zijn.Wel mooi dat er steeds iets anders en betere komt

  • 12 juli 2017 at 16:21

   Wat leuk dat je Scoozy wil proberen. Via http://www.scoozy.nl/testrit kun je je gegevens achterlaten. Dan nemen wij contact met je op voor een datum en tijd die jou goed uitkomen. De Scoozy Launch Editie prijs ligt rond de 10,000 maar valt ook te leasen vanaf 175 euro per maand. De latere editie, in zomer 2019 beschikbaar, is verkrijgbaar vanaf 8500 euro. Hopelijk tot snel! Groet, Scoozy

 2. Paula
  11 juni 2017 at 18:38

  Het lijkt mij eng omdat er geen voorkant is. Ik heb geen evenwicht en vind de gewone scootmobiel af en toe al eng. Gordels gebruik ik niet, maar de armleuningen wel. Mijn motoriek is ook niet goed genoeg om een joystick te gebruiken. En kun je hier je boodschappen op kwijt zonder ze te verliezen? Mijn kat gaat mee op mijn scootmobiel als hij naar de dierenarts moet. Kan dat veilig op de Scoozy? Verder is het een prachtig ding en fijn dat het grote wielen heeft. Dan schijn je minder last te hebben van hobbels en bobbels in de weg.

  • 12 juli 2017 at 16:25

   Hoi Paula,

   Fijn dat je je vragen stelt. Daar kunnen we wat mee! Scoozy is heel stabiel en heeft een diepe zitting. Zelfs met een wat mindere motoriek hoef je je dus geen zorgen te maken. Daarnaast kun je Scoozy’s armleuningen ook uitklappen om er op te leunen met in- en uitstappen, Scoozy is er dus om je te helpen. :)
   Je kunt zonder problemen je boodschappen kwijt zonder te verliezen. Bekijk hier maar eens het filmpje van Scoozy in de AH: https://www.youtube.com/watch?v=owZ1vrb9a9g
   Zoals je ziet is een kattenmand dan ook geen probleem.
   Dat van de grote wielen klopt helemaal inderdaad! Zelfs op modderpaadjes is het geen probleem.
   Kom je Scoozy anders een keertje uit proberen? Laat het ons maar weten via http://www.scoozy.nl/testrit. Als je meer vragen hebt hoor ik het graag. Groet, Winnifred Noorlander (Scoozy)

 3. willem heitlager
  30 juni 2017 at 19:29

  prachtig ding nu de wmo zo ver krijgen harnasje er op en rijden mooi stukje hightech een echt mooi stukje nederlands vernuft en design bravo????????????

  • 12 juli 2017 at 16:26

   Dank voor je complimenten WIllem:) Zodra we de WMO zo ver hebben laten we het je weten. Groet, Winnifred Noorlander (Scoozy)

  • Rob
   1 september 2017 at 17:19

   Is het al gelukt met de WMO? Ik krijg bezoek van de WMO-mensen om er over te praten. (Assen)

 4. nmc Alma
  1 juli 2017 at 12:35

  Met dit zeer mooie model had ik nog scootmobiel kunnen rijden. Weg met die moeilijke stuurkolom.
  Geweldige uitvinding.

  • 12 juli 2017 at 16:29

   Hoi Alma, dankjewel voor je complimenten! Vind je het leuk om een keertje langs te komen? Groet, Winnifred Noorlander (Scoozy)

 5. Joke de Bruijn
  5 juli 2017 at 17:41

  Dat ziet er stoer uit. Zijn er soms mensen nodig die hem willen testen? Ik rijd al 9 jaar scootmobiel. Om die een beetje minder suf te maken, pimp ik hem altijd. Met zo’n mooi ding als de Snoocy is pimpen niet nodig!

Geef een reactie