Rubberen handschoen maakt prothesen gevoeliger en natuurlijker

Foto via Purdue University

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft een manier gevonden om kille prothesen zachter, warmer en sensitiever te maken.

Op sommige vlakken lijken prothesen nog niet genoeg op hun echte tegenhangers. Daarom zijn wetenschappers continu in de weer om prothesen te verbeteren. Een team van de Purdue University doet ook een poging: het ontwikkelde een rubberen handschoen die over de prothese heen moet worden gedragen en de sensorische capaciteiten van een echte hand nabootst.

Hand schudden
De onderzoekers spelen met hun handschoen vooral in op het sociale ongemak dat protheses soms met zich meebrengen. Mensen kunnen het namelijk vreemd vinden om een prothesehand te schudden, wat de prothesedrager ook weer een ongemakkelijk gevoel geeft.

De rubberen handschoen is uitgerust met sensoren die de druk, temperatuur en hydratatie waarnemen waarmee het ding in contact komt. Die gegevens worden verzameld en doorgestuurd naar een soort smartwatch die de metingen in realtime weergeeft. Zo laat het horloge de warmte van andermans hand zien, evenals de kracht die de hand geeft. Op deze manier weet de gebruiker hoe hem de hand wordt geschud. En de andere persoon heeft het gevoel als hij een echte hand schudt.

Verbetering met feedback
Toegegeven, de prothesedrager voelt nog steeds niks op deze manier. Dat is ook iets wat de wetenschappers erkennen: “Het toevoegen van extra sensorische signalen via audio en tactiele feedback om de gebruikersinterface verder te verbeteren, zou interessant zijn,” schrijven ze in NPG Asia Materials. Toch hebben de onderzoekers bewust voor dit eenvoudige ontwerp gekozen, omdat het heel betaalbaar is.

(Bronnen: Kijk, NPG Asia Materials, New Atlas, De Ingenieur)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *