Rolstoelers dreigen klacht over Vierdaagse in te dienen bij College voor Rechten van de Mens

Foto via Stichting De Vierdaagse / Ger Loeffen

Rolstoelers die meedoen aan de Vierdaagse overwegen de organisatie voor het College voor de Rechten van de Mens te slepen. Hun grootste bezwaren: ze moeten vooraf tekenen dat ze afzien van extra voorzieningen en kunnen onderweg niet naar het toilet.

Gehandicaptenvoorman Jan Troost, deskundige op het gebied van emancipatie voor mensen met een handicap, zegt dat het tekort aan wc-voorzieningen voor mensen met een beperking langs het Vierdaagse-parcours mogelijk in strijd is met het nieuwe VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Troost: “Dat verplicht organisaties bijvoorbeeld om hun evenement toegankelijk te maken voor invaliden.”

Volgens de Rotterdamse Tebbens (34) zijn er voor de 25 deelnemers in een rolstoel nu onvoldoende toiletten beschikbaar. “Bij mijn weten is er alleen één bij start-finish op de Wedren.”

Dixies
Meer rolstoelers houden hun urine onderweg op. Neem Nikki van Dooren (34) uit Bakel. “Er bestaan dixies die wél voor ons toegankelijk zijn en ook prima door valide mensen gebruikt kunnen worden. Waarom zetten ze die niet gewoon bij de toiletblokken langs de route?”

De Vierdaagseleiding wil best kijken of er volgend jaar wél toegankelijke toiletten langs het parcours gezet kunnen worden. “Ik wist niet dat het een probleem was”, zegt marsleider Henny Sackers.

Volgens hem worden de mobiele toiletten door de Vierdaagsestichting geplaatst in samenspraak met de gemeenten. “Kennelijk verwachten beide partijen van elkaar dat ze eraan denken.”

Kwaliteitsverbetering
Hij is van plan om het probleem bij de evaluatie van de Vierdaagse aan te kaarten. “Als je het hebt over een kwaliteitsverbetering van de Vierdaagse, vind ik dit een punt. Ik wil daar serieus naar kijken.”

Rolstoelers balen eveneens van de dispensatie-aanvraag die ze moeten tekenen voor hun deelname aan de Vierdaagse. Daarin is onder meer de passage opgenomen dat zij afzien van iedere aanspraak richting de organisatie op extra voorzieningen voor mensen met een handicap. “Voelt niet gastvrij”, zegt Tebbens. “Heel raar en mogelijk óók strijdig met het VN-verdrag”, meent Troost.

(Bron: deGelderlander)

  4 comments for “Rolstoelers dreigen klacht over Vierdaagse in te dienen bij College voor Rechten van de Mens

Geef een reactie