Robotarmen en -benen rukken op

Revalidatie-arts Henk
van de Meent en Johan
Baggerman

Na een tragisch ongeval met zijn vrachtwagen, moest Johan Baggerman één arm missen. Maar dankzij uitgekiende robotica beschikt hij binnenkort weer over twee werkende armen in plaats van één eigen arm en een (slechts cosmetische) prothese.

We schrijven 28 april 2010. Johan Baggerman draait met zijn vrachtwagencombinatie, beladen met containers huisvuil, een simpele bocht in. Tijdens die manoeuvre komt een klein foutje in de vering aan het licht, met hele grote gevolgen voor de onfortuinlijke chauffeur. De combinatie kantelt. En Johan komt met zijn arm muurvast bekneld te zitten in zijn cabine. Johan: “Dan gaat er echt van alles door je heen. De voorruit moest eruit, dieselolie en het vuil van die containers droop de cabine in en mijn arm was opgerold vlees waar een stuk bot uitstak. Na tien minuten was er professionele hulp en die zijn 2,5 uur bezig geweest om me daar weg te krijgen.”

Life before leg
Eenmaal in het Radboud UMC werd het Johan duidelijk dat zijn arm noodzakelijkerwijs op de plaats van het ongeluk door traumahelikopterarts Michiel Vaneker geamputeerd was. Die amputatie was namelijk de enige manier om hem sowieso levend uit die verkreukelde vrachtwagen te krijgen. “Life before leg is in zo’n situatie ons adagium,” aldus chirurg Jan Paul Frölke. Een heel plausibel adagium, maar dat life van Baggermans was met het besef dat hij zijn arm zou moeten missen, ondertussen fors aan het instorten. Hij, de klusser die graag met zijn handen werkte, de doener, de vrachtwagenchauffeur die zo gehecht was aan dat beroep; alles stond nu op zijn kop. Overigens niet voor echt lang. Want Johan zou Johan niet zijn als hij niet ergens in zijn karakter zou beschikken over een kloeke mentale intercooler turbo van levenslust die hem de nodige wilskrachtige PK’tjes in de rug zou geven, om ook deze situatie te overleven. Johan moest en zou weer aan de gang!

Wil je meer lezen over Johan Baggerman en prothesen met robotica? Je vindt het gehele artikel in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Geef een reactie