Van Rijn gaat alternatieven van pgb-uitbetalingen wegen

Martin van Rijn

Martin van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn gaat de verschillende manieren om het zorggeld van het persoonsgebonden budget (pgb) uit te betalen onderzoeken en wegen. Dat betekent dat zowel een vernieuwing van het systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) alsook decentralisatie van de betalingen aan bod komen. In de zomer moet een besluit worden genomen over een levensvatbare toekomstige uitvoering van de zorgtaak, zo stelde de politicus dinsdagavond in het debat over de heikele kwestie met de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer ging dinsdagavond opnieuw in debat over het pgb-debacle, en dan meer in het bijzonder over de vraag wie de uitbetaling en controle van de zorgbudgetten in de toekomst voor zijn rekening moet en kan nemen.

Verdeeldheid
Begin deze week al kwam naar voren dat een ruime meerderheid af wil van de SVB als verwerker van de pgb’s. Die organisatie lijkt er, ondanks verbeterplannen, niet toe in staat om de uitbetaling op orde te krijgen.
De coalitiepartijen achten de kans klein dat de SVB, die ‘op grote achterstand’ staat, nog de aangewezen partij is. Zij denken eerder aan partijen dichtbij de budgethouders, zoals zorgkantoor of gemeente.

Een D66-plan om de burger weer zelf te laten beschikken over de pgb-gelden, lijkt niet op genoeg steun te kunnen rekenen. Vooral de VVD wil koste wat kost niet tornen aan het huidige trekkingsrecht; direct uitbetalen aan de zorgverlener.

De verschillende alternatieven voor een toekomstige uitvoering van de zorgtaak kwamen ook dinsdagavond in de Tweede Kamer aan bod. De verdeeldheid tussen de partijen bleef.

Onderzoek
Waar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bleef volhouden dat de SVB op haar taak is berekend en deze naar behoren uitvoerde, zei staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid een meerderheid van de Kamer toe de verschillende alternatieven (van een andere uitvoering door de SVB tot decentralisatie en alle vormen daarbij horend) te zullen onderzoeken en wegen.

Wel heeft hij, net als Klijnsma, er nog steeds vertrouwen in dat de SVB deze taak aankan. Van Rijn wees erop dat het pgb-systeem ingewikkeld is en blijft, omdat het over veel schijven gaat. “In welk model je ook zit, je blijft bezig met verschillende spelers.” Hij wil wil in de nieuwe opzet, net als de Kamer, veel rekening houden met de mensen die een pgb hebben.

In de zomer moet duidelijk worden welke van de alternatieven levensvatbaar zijn en zal er over de toekomstige uitvoering van de pgb-betalingen een besluit moeten worden genomen. Tot die tijd zullen investeringen in een nieuw ICT-systeem van de SVB worden stilgelegd.

(Bron: AD.nl)

Facebook Twitter Email

  1 comment for “Van Rijn gaat alternatieven van pgb-uitbetalingen wegen

  1. willem heitlager
    6 april 2018 at 19:19

    hoe vaak we onze zorg al niet hebben moeten voorschieten
    en dat zijn ook geen kleine bedragen ze moeten zich schamen totdat ze zelf in een rolstoel zitten dan piepen ze anders en ze zijn ook zo tegen hun ouders he meneer van rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *