Rijk van Nijmegen heeft nieuwe toegankelijke wandelroutes

Rolstoelpad in de Hatertse en Overasseltse Vennen. Foto door Thomas van Oorschot/Stichting Toerisme & Recreatie.

Het Rijk van Nijmegen geldt als een van de mooiste wandelgebieden van het land, er zijn tientallen routes. Maar voor mensen in een rolstoel, met rollator of kinderwagen waren er nog geen routes. Vanaf nu wel, zo meldt de Gelderlander.

Bij tientallen horecabedrijven, VVV’s, hotels en andere verblijfsaccommodaties ligt sinds vorige week een handzame folder, die ook te downloaden is.

Daarin staan zes routes in de gemeenten Berg en Dal, Heumen, Wijchen en Nijmegen die te volgen zijn zonder dat je wielen in het zand blijven steken en die niet te zwaar en te gevaarlijk zijn vanwege grote hoogteverschillen. Ook is gelet op boomwortels die een onoverkomelijke drempel kunnen vormen.

Moeilijk toegankelijk
De folder is gemaakt onder de vlag van de Stichting Toerisme en Recreatie (STER) en de totstandkoming is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Berg en Dal, Gelderse Sport Federatie en Uniek Sporten, regio Nijmegen.

“De regio Nijmegen is een mooi wandel- en fietsgebied, maar op veel plaatsen ook moeilijk toegankelijk”, zegt Erik de Gans van STER. “Met deze folder in de hand kunnen mensen in een elektrische of handbewogen rolstoel ook een Vierdaagse wandelen. En niet te vergeten: ouders met een kinder- of wandelwagen kunnen ook gebruikmaken van de zes routes.”

De afstanden variëren van 2 tot 7 kilometer. Enkele routes, onder meer in het Vennengebied, zijn aan elkaar te knopen.

De vier V’s
Eén op de tien Nederlanders ouder dan 12 jaar heeft moeite met mobiliteit, volgens Erik de Gans. Berg en Dal, en met name scheidend wethouder Sylvia Fleuren, heeft de afgelopen jaren geijverd om de gemeente voor die doelgroep toegankelijker te maken. “We hebben daarbij aandacht voor de vier V’s: verblijf, verkeer, vervoer en vermaak”, vertelt Fleuren.

App Ongehinderd
Samen met de stichting Ongehinderd zijn diverse projecten opgestart. Zo konden horecabedrijven zich door laten lichten om de te kijken of hun zaak rolstoelvriendelijk is en toegankelijk voor mensen met een beperking. Fleuren: “Zo zijn er al zo’n tachtig bedrijven gescand.” Al die informatie is te vinden op de app Ongehinderd.

‘De trappen zijn eruit gehaald’
De zes routes die nu zijn samengesteld voor de folder Wandelen zonder drempels zijn getest door vertegenwoordigers van de WMO Adviesgroep Berg en Dal. Op hun aanwijzing werden soms verbeteringen doorgevoerd of de route aangepast.

Een van de routes is de Walk of the Town door Nijmegen, te volgen via de bekende groene lijn door het centrum. “Maar ook die route hebben we veranderd, omdat er in de stad natuurlijk grote hoogteverschillen zijn”, vertelt Erik de Gans. “De trappen zijn eruit gehaald, maar we leidden de route wel naar de lift bij het casino.”

Andere routes zijn het Familiepad in Heumensoord, de Herinneringsroute bij de Thornsche Molen in Leuth, de Bos- en Wijnwandeling in Groesbeek en een route rond het Wijchens Ven.

Meer te weten komen over toegankelijke recreatie? Neem een abonnement op Support Magazine!

(Bron: de Gelderlander)

  2 comments for “Rijk van Nijmegen heeft nieuwe toegankelijke wandelroutes

Geef een reactie