Dat ze in de prijzen gevallen was, wist My Add On-oprichter Marie Van den Broeck al sinds de bekendmaking in november. Maar dat het goud zou worden, dat had ze niet durven dromen. Op 7 februari 2023 vond de officiële prijsuitreiking van de 29ste Henry van de Velde Awards plaats in BOZAR in Brussel. Die awards zetten producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. De Belgische start-up ging er aan de haal met de hoofdprijs in de categorie Consumer. De Gold Award prijkt er vanaf nu op de ontwerptafel.

My Add On kreeg goud voor MyBlanket, een trendy regendeken dat rolstoelgebruikers volledig zelfstandig kunnen aandoen. Zilver ging naar CoMoveIT Smart, een slim besturingssysteem voor elektrische rolstoelen, en brons naar °Plug, een modulaire lichtarmatuur in buisvorm.

"Wat een eer! Dit hadden we echt niet verwacht," reageert Van den Broeck enthousiast. "En dan te denken dat het maar een haar had gescheeld of ik had de MyBlanket helemaal niet ingediend voor de Henry van de Velde Awards!" Het zijn de lovende reacties van gebruikers die Marie over de streep trokken om last-minute mee te doen aan de wedstrijd.

In samenwerking met eindgebruikers

Wat op het eerste zicht een ‘gewoon’ deken lijkt, is eigenlijk een erg innovatief product. MyBlanket is het eerste deken dat rolstoelgebruikers volledig zelf kunnen aandoen, zonder recht te moeten staan of hulp te moeten vragen. Van alle dekens op de markt was er nog geen enkel dat dat mogelijk maakte. Het deken werd volledig voor en mét de eindgebruikers gemaakt. “Dankzij hun waardevolle feedback konden we MyBlanket verfijnen tot wat het vandaag is,” zegt Van den Broeck, “aan elk detail hebben we gedacht.” De gebruikers spelen een essentiële rol in alles dat het jonge bedrijf onderneemt.

Henry-Van-de-Velde-Award-GOLD_MyBlanket_My-Add-On_regendeken_rolstoel_ Marie Van den Broeck met de award (rechts) met productontwerper Jesse en marketeer Yne. Foto via My Add On.

Geen zorgen

Ze neemt de award in ontvangst op het podium in BOZAR in Brussel, samen met haar ontwerpteam en Clara, een van die rolstoelgebruikers die het deken al van bij het begin gebruikt. "Dankzij de MyBlanket hoef ik me geen zorgen te maken om naar buiten te gaan als het regent," aldus Clara. "Ik hoef niemand om hulp te vragen en kan zelf het deken aandoen. Dat is voor mij een enorme verbetering." De MyBlanket geeft rolstoelgebruikers vooral hun vrijheid terug, en dat is waar het allemaal om draait.

My Add On won in 2019 ook al een Henry van de Velde Award met een ergonomische krukkenhoes, maar greep toen net naast het goud. Dat het deugd doet om dit jaar met het beeldje naar huis te gaan, is duidelijk. "Deze prijs zorgt voor extra motivatie om er weer in te vliegen en nog meer producten te ontwikkelen die een verschil maken."

My Add On

My Add On pimpt krukken en rolstoelen om ze comfortabeler én leuker te maken. Daarvoor vertrekt het altijd vanuit de gebruikers. My Add On wil hun leven aangenamer maken en vooral een stuk zelfstandigheid teruggeven. Tegen eind 2023 wil Marie Van den Broeck 10 innovatieve producten gelanceerd hebben, in 10 verschillende landen aanwezig zijn én een team van 10 mensen samenstellen.

Het bedrijf stoomt zich ook klaar voor een makeover en een nieuwe kapitaalronde. "Om verder te kunnen groeien en ons internationaal te positioneren, zijn we op zoek naar nieuw kapitaal. We brengen ook alles in gereedheid om onze nieuwe branding aan de buitenwereld voor te stellen. We hebben heel wat in petto!", glimlacht Van den Broeck, "2023 wordt écht ons jaar!" Het kon in elk geval niet beter beginnen dan met deze prestigieuze onderscheiding.

Altijd op de hoogte blijven?