Weer hardlopen na de amputatie van haar been, dat is de wens van Dianne Vugts (49). Daar heeft ze wel een speciale sportprothese voor nodig, maar die wordt door haar zorgverzekering niet vergoed. Ze sleepte de verzekeraar voor de rechter en die heeft haar in het gelijk gesteld. Dat meldt RTL Nieuws.
Vugts heeft een prothese voor dagelijks gebruik, maar kan daar niet mee sporten. Haar aanvraag voor zo'n sportprothese werd in eerste instantie afgewezen door haar verzekeraar, omdat ze al zo'n reguliere prothesevoorziening heeft. Ook was het de zorgverzekering opgevallen dat ze aan andere sporten deed, waar de prothese niet voor nodig was. Daarom werd de aanvraag als 'niet noodzakelijk en doelmatig' bestempeld, en van tafel geveegd.
Zelf sport kiezen
'Ga maar zwemmen' was de boodschap. En daar was Dianne het niet mee eens, want ze vond dat ze volgens het zelfbeschikkingsrecht zelf mocht bepalen welke sport ze wilde beoefenen. Hardlopen dus. En dus ging ze via een rechtszaak de strijd aan met de zorgverzekeraar.
De prothese zou er ook via andere wegen wel komen, ze kon bijvoorbeeld door het Uniek Sporten en een bijdrage uit de Wmo aan het geld komen. Maar het ging wat Dianne betreft om het principe, de zorgverzekeraar heeft zorgplicht en moet dit daarom gewoon vergoeden.
Zorgbehoefte
Ook de rechter vindt dat iedereen in de basis moet kunnen sporten en oordeelde dat de gewenste hardloopprothese 'een adequaat hulpmiddel is dat aan haar zorgbehoefte voldoet'. Het is volgens de rechter bewezen dat dit hulpmiddel Dianne helpt terug te keren naar haar leven vóór de amputatie, waarin bewegen een belangrijk onderdeel was van haar dagelijkse leefpatroon. En dus moet de verzekeraar de kosten vergoeden.
Toekomstige zaken
Dianne hoopt dat er voor andere mensen nu ook een weg vrijkomt, want niet iedereen kan anderhalf jaar strijden om dit voor elkaar te krijgen. Het is voor het eerst dat er een dergelijke uitspraak door een rechter is gedaan, en is daarom ook erg belangrijk voor andere mensen. Iedere rechter maakt zijn eigen afweging, maar rechters kijken wel naar elkaar. Als je een soortgelijk geval hebt dan loop je vaak tegen dezelfde afwegingen aan. Werken aan een gezonde levensstijl telt mee, en zelfbeschikkingsrecht wordt hoog gezet.
(Bron: RTL Nieuws)