Politie lanceert app 112NL om te chatten met meldkamer

21 januari 2022 - Redactie Support Magazine

Mensen die niet goed kunnen spreken of horen kunnen nu de meldkamer van de hulpdiensten bereiken met de nieuwe app 112NL. De app is ook bedoeld voor mensen die geen Nederlands of Engels spreken. Dat meldt RTL Nieuws.

Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft met spreken, start de centralist een chatgesprek. De app deelt automatisch de locatie van de melder met de meldkamer.

Persoonlijke kenmerken

Aan de app 112NL, die te downloaden is voor iOS en Android, is jaren gewerkt. Mensen kunnen in de app hun persoonlijke kenmerken aangeven, die bij het maken van een melding worden meegestuurd naar de meldkamer. Zo kan de centralist de melder beter en sneller helpen, aldus de politie.

Later ook beelden meesturen

De app wordt volgens de politie op basis van de ervaringen van gebruikers doorontwikkeld. De app wordt later uitgebreid met de mogelijkheid om foto's en videobeelden mee te sturen. Ook komt er een knop waarmee de gebruiker kan aangeven dat hij of zij niet kan praten.

De politie benadrukt dat gebruikers de app na de installatie niet moeten testen. "Misbruik van 112 is strafbaar. Test de app daarom niet na installatie, u houdt dan de lijn bezet voor mensen in nood."

De 112NL-app vervangt niet de app Tolkcontact waarmee doven en slechthorenden nu de hulpdiensten alarmeren.

(Bron: RTL Nieuws)

Altijd op de hoogte blijven?