Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In de podcast Het Vraagstuk van het College voor de Rechten van de Mens gaat David Achter de Molen op zoek naar antwoorden op complexe vraagstukken over jouw mensenrechten.

Iedereen heeft mensenrechten. Maar tijdens de coronapandemie zaten we 's avonds zomaar verplicht binnen. Op social media mag je niet álles zeggen wat je wilt. En demonstreren mag, maar ook dat recht wordt soms ingeperkt. Mag dit allemaal zomaar? En sinds wanneer zijn we als mensheid onderling dit soort afspraken gaan maken? 

In een nieuw seizoen van Het Vraagstuk wordt gesproken over de rechten die jij als mens hebt, maar ook waar de grenzen liggen.

Podcast Het Vraagstuk (© College voor de Rechten van de Mens)

Aflevering 6 van seizoen 2

Je wilt graag met het openbaar vervoer naar een verjaardag. Maar wat nou als je een uur moet wachten op de volgende trein omdat er geen reisassistentie aanwezig is, of als de lift op het station steeds stuk is? Zelfstandig met het openbaar vervoer reizen is voor mensen met een beperking een grote uitdaging. Dit terwijl reizen met het OV een belangrijke voorwaarde is voor het uitoefenen van verschillende mensenrechten. Denk bijvoorbeeld aan het recht op gezondheid, werk en vrijetijdsbesteding.

Openbaar vervoer en doelgroepenvervoer

In deze aflevering reist presentator David Achter de Molen samen met Amber Bindels met het openbaar vervoer en doelgroepenvervoer. Amber zit in een rolstoel en vertelt meer over de drempels die zij dagelijks tegenkomt door ontoegankelijk vervoer. De reis eindigt bij Alice Schippers, bijzonder hoogleraar Disability Studies. Samen gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat voor invloed heeft ontoegankelijk openbaar vervoer op je leven als je een beperking hebt?

Alle afleveringen

Op deze pagina vind je informatie over alle afleveringen. Zo gaat er een aflevering over de toegankelijkheid van stemhokjes en een ander over kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt. Van elke aflevering vind je er ook een transcript, zodat je het kan lezen in plaats van luisteren.

Geen nieuwe aflevering missen? Abonneer je via je favoriete podcast-app, zoals Spotify of Apple Podcasts.

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Altijd op de hoogte blijven?