Plastic rietjes worden per 3 juli verboden - wat nu?

18 juni 2021 - Redactie Support Magazine

Om de hoeveelheid plastic in de oceanen terug te dringen heeft de Europese Unie een richtlijn opgesteld die het gebruik van wegwerpplastic verbiedt. In ons land gaat deze maatregel in op 3 juli 2021. Naast plastic bestek en plastic roerstaafjes worden ook de plastic rietjes in de ban gedaan. Dat laatste heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking die plastic rietjes gebruiken. Er zijn nog geen goede alternatieven. Dat meldt Ieder(in), netwerk voor mensen met een chronische ziekte of beperking.

Om te zorgen dat mensen die afhankelijk zijn van rietjes ook na 3 juli ze kunnen blijven kopen, heeft Ieder(in) afgelopen anderhalf jaar samen met gebruikers van plastic rietjes gelobbyd. Er is namelijk in de Europese richtlijn een uitzondering gemaakt voor medisch gebruik van plastic rietjes. Samen met ervaringsdeskundigen hebben we het Ministerie van I&W kunnen overtuigen dat het belangrijk is dat plastic rietjes met een medisch CE-keurmerk overal gekocht kunnen worden. Niet alleen bij de apotheek.

Naar aanleiding van de gesprekken is Rijkswaterstaat een onderzoek gestart naar het ontwikkelen van ecologische rietjes die ook geschikt zijn voor mensen met een beperking. Natuurlijk gebeurt dit vanuit de principes van inclusief ontwerpen: vanaf het begin zijn er rietjesgebruikers bij betrokken.

Waar koop ik mijn rietjes?

Officieel mogen alle plastic rietjes die op voorraad zijn nog verkocht worden, ook na 3 juli. Maar winkelketens zijn al maanden geleden gestopt zijn met de inkoop en verkoop van plastic rietjes. Ze verkopen nu de alternatieve rietjes die niet voor iedereen geschikt zijn. Veel gebruikers hebben daarom flink gehamsterd en een eigen voorraad aangelegd. Voor wie niet heeft kunnen hamsteren is wel de vraag: waar kun je vanaf 3 juli rietjes krijgen? Ieder(in) roept iedereen dan ook op om nuttige tips te delen via Facebook en Twitter met de hashtag #TipEenRietje.

Producent gezocht

Op dit moment is het grootste probleem dat er in Europa nog geen producent is die vanaf 3 juli plastic rietjes met een CE-keurmerk op de markt gaat brengen. Verschillende EU-lidstaten hebben daarom een brandbrief gestuurd naar de Europese Commissie met het verzoek om hier actie op te ondernemen. Ook de Nederlandse regering heeft deze brief ondertekend. Ieder(in) voert daarnaast samen met het ministerie gesprekken met producenten van medische hulpmiddelen. Het is niet te verwachten dat dit per 3 juli tot resultaten leidt, maar Ieder(in) blijft de druk erop houden om snel tot oplossingen te komen.

(Bron: Iederin)

Altijd op de hoogte blijven?