Pak je vrijheid, huur een aangepaste rolstoelbus

Foto via Stichting Enoa

Voor veel mensen zonder handicap zijn diensten en producten vaak geen bezit meer, maar een onderdeel van de deeleconomie – denk aan muziek, OV-fietsen, films en auto’s. Voor mensen met een handicap zijn dit soort diensten niet altijd beschikbaar terwijl de deeleconomie-ideologie erg handig zou zijn om te voorzien in de behoefte van rolstoelgebruikers om mobiel te zijn. Stichting Enoa heeft het daarom tot haar missie gedoopt om een rolstoelbus aan te bieden die ‘gedeeld’ kan worden.

Stichting Enoa verhuurt voor een net bedrag een compleet aangepaste rolstoelbus. In deze bus is plek voor één of meerdere rolstoelen en een aantal (opklapbare) zitplaatsen voor mensen zonder rolstoel. De rolstoelbus is uitgerust met een lift en een systeem om de rolstoelen vast te zetten. Er is geen speciaal rijbewijs nodig om met deze bus te mogen rijden.

Voor wie?
Voor iedereen die, omdat hij of zij gebruikmaakt van een rolstoel of scootmobiel, is aangewezen op aangepast vervoer. Zij en hun naasten kunnen de rolstoelbus huren om samen op pad te gaan. Op die manier ben je niet meer afhankelijk van een rolstoeltaxi, waarvan het afwachten is of deze op tijd komt en hoe ver je om moet rijden om andere mensen weg te brengen. Of het een uitstapje of familiebijeenkomst in de regio is of een weekend of schoolvakantie weg in heel Nederland of daar buiten, met de rolstoelbus van Stichting Enoa wordt het mogelijk daar te gaan waar, wanneer en met wie je wilt.

Tarief
Het huren van de rolstoelbus is mogelijk vanaf 1 uur, maar ook voor een weekend en je betaalt nooit meer dan 40 euro per dag (plus benzine en 12 cent/km). Om samen met vrienden of familie op stap te gaan, voor korte ritjes, in het weekend of in de schoolvakanties. Kortom: volledig deelnemen aan de maatschappij.

Meer informatie of direct huren kan via de website van Stichting Enoa. Je kunt Stichting Enoa ook op Facebook vinden.

  2 comments for “Pak je vrijheid, huur een aangepaste rolstoelbus

  1. 19 januari 2018 at 19:47

    Ik weet niet of je hier zo blij mee moet zijn. Het lijkt leuk, maar in de praktijk is het vrij duur in gebruik. Als je € 40 per dag zegt, dan lijkt het niet duur maar als je daar dan bij optelt € 0,12 per kilometer plus nog de brandstofkosten dan is het allemaal wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld OV.

    Wat handiger is is toegankelijk OV en behoudt van Valys met uitbreiding van kilometer budget voor mensen die echt niet anders kunnen reizen. Waar ik een beetje bang voor ben is dat dit leidt tot schijn alternatieven, die gemeente en het rijk weer een idee geven om te bezuinigen op toegankelijk ov of Valys. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen tegen een redelijk tarief van A naar B kan komen. Dat mag niet worden wegbezuinigd. Dan beperk je echt een hele hoop mensen in hun vrijheid.

  2. Manon
    20 januari 2018 at 23:53

    Wanneer komt er een auto met handgas/ rem te huur? Ik kan er geen kopen maar wel rijden. Deeltaxi genoeg.

Geef een reactie