Oproep: vaccineer alle mensen met medisch risico uiterlijk begin mei

Foto door RF._.studio via Pexels

Ruim een miljoen mensen lopen extra veel risico bij een besmetting met corona. Patiëntenfederatie Nederland, Mind, Ieder(in) en KBO-PCOB roepen op dat deze groep met een medisch risico uiterlijk begin mei wordt gevaccineerd. Dat is dus vóór gezonde mensen onder de 60 jaar.

De genoemde organisaties zijn blij dat er is gestart met de vaccinatie van mensen met een zeer hoog medisch risico. Maar ze hebben grote zorgen over de groep met een medische indicatie die volgens de huidige planning pas in juni een vaccinatie krijgen.

Groepen met risico
Ruim een miljoen mensen die jaarlijks de griepprik krijgen, lopen extra veel risico bij een besmetting met corona. De oproep houdt in dat deze groep uiterlijk begin mei – dus vóór gezonde mensen onder de 60 jaar – wordt gevaccineerd.

De oproep wordt ook gedaan voor groepen die een verhoogd gezondheidsrisico hebben maar lang niet altijd de griepprik krijgen. Zoals mensen met kanker, mensen met een combinatie van een psychische aandoening en verhoogd medische risico en 16- en 17-jarigen met een kwetsbare gezondheid.

Einde aan isolement
Wanneer uiterlijk begin mei echt alle kwetsbaren zijn gevaccineerd komt er een einde aan het sociaal isolement waarin vele gezinnen met een kwetsbare ouder of kind soms al
meer dan een jaar verkeren. Het pleidooi van de ondertekenaars is dan ook: geef mensen met een medisch risico voorrang op gezonde mensen.

De oproep (pdf) is hier te downloaden.

(Bron: Iederin)

Geef een reactie