Op reis met een hulporganisatie

De afgelopen jaren bezocht Margreeth (38) Gambia, Tanzania en Zuid-Afrika. Ook is ze op de Filipijnen geweest. Ze deed dit met diverse hulporganisaties die groepsreizen naar deze landen organiseren om projecten te bezoeken. Op reis gaan naar een ontwikkelingsland was voor Margreeth geen vanzelfsprekendheid.

Ze zit in een rolstoel door cerebrale parese. “Deze reizen zetten mijn eigen leven in perspectief en maken me dankbaar voor datgene wat ik in Nederland heb aan hulp, financiële middelen, vrienden en familie.”

De grens over
“Mijn eerste ervaring met Afrika was een vakantiereis voor mensen met een beperking naar Gambia. Ik heb ontzettend genoten van deze reis, werkelijk alles is er anders. De geuren, de geluiden, de natuur, de mensen. Het gaf ook een kick om grenzen op te zoeken, zo stond ik op een gegeven moment midden in de jungle. Volgens de reisorganisatie was het niet mogelijk om daar te komen, maar ik ben gewoon gegaan met een taxi en mijn begeleider. Ook heeft armoede hier voor het eerst een gezicht gekregen voor mij. Ik was in een weeshuis en hield een klein meisje vast, ik dacht: ‘als je hier niet terecht was gekomen, lag je nu bij een vuilnisbelt.'” Zorgen voor anderen heeft Margreeth ook van huis uit meegekregen: “Ik weet niet beter dan dat dat normaal is, ook voor mensen ver weg. We hebben in Nederland zoveel gekregen, ik wil daarvan graag uitdelen.”

Bijzondere projecten
Na de eerste ‘speciale’ reis ging Margreeth mee met reguliere reizen georganiseerd door hulporganisaties. Margreeth: “Je voelt je minder toerist als je met een hulporganisatie op stap bent. Je bezoekt natuurlijk het land maar ook de bijzondere projecten. Daardoor kom je op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Je ziet wat een organisatie daadwerkelijk bijdraagt, je ziet de impact van jouw gift. Soms kun je het combineren met vrijwilligerswerk.” Margreeth maakte de meeste reizen samen met een familielid. “Het is bijzonder om dit samen met familie te kunnen doen en voor mij is het praktisch dat er iemand in de buurt is die mij kan helpen als het nodig is.”

Alles lezen over reizen met een hulporganisatie? Je vindt het gehele artikel in de nieuwe februari-editie van Support Magazine, die je ontvangt wanneer je een abonnement neemt.

Geef een reactie